28.2 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Poročilo iz propadle države: V najnovejših protivladnih protestih v Iraku 42 mrtvih in več kot 2300 ranjenih

Protestniki v Bagdadu so danes ponovno poskusili prebiti blokade do varovanega zelenega območja, varnostne sile pa so proti njim uporabile solzivec. To je že drugi zaporedni dan protestov proti korupciji in zlorabi oblasti v Iraku. V petkovih protestih je bilo najmanj 42 mrtvih in več kot 2300 ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Danes popoldne je več sto demonstrantov prekinilo zatišje po petkovih izgredih in poskusilo prebiti blokade do varovanega zelenega območja v središču Bagdada. Za zdaj ni poročil o žrtvah.

Danes zjutraj je bilo sicer v Bagdadu večinoma mirno, ponovno pa so se na ulice vrnili pešci in promet. Varnostne sile so še vedno blokirale ulice, ki vodijo do varovanega zelenega območja. Nekaj sto protivladnih protestnikov pa je na bagdadskem trgu Tahrir, ki je bil središče protestov, postavilo šotore, še poroča dpa.

V prestolnici Bagdad so protestniki tudi v petek skušali vdreti v posebej varovano zeleno območje, kjer so številne vladne ustanove in tuja veleposlaništva. Iraške varnostne sile so takrat odgovorile z uporabo solzivca, ostrega streliva in gumijastih nabojev.

Samo v Bagdadu je po navedbah iraške državne komisije za človekove pravice umrlo najmanj osem ljudi, ranjenih pa je bilo skoraj 1500 protestnikov. Preostale smrtne žrtve so iz provinc Majsan, Di Kar in Al Mutana na jugu države.

Oblasti so v sedmih provincah na jugu Iraka, kjer so protestniki požgali nekaj vladnih stavb, po petkovih nasilnih protestih uvedle policijsko uro.

Protesti v Bagdadu in drugih predelih države, ki so se začeli ob začetku meseca, so pred tem že zahtevali 157 smrtnih žrtev.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine