2.2 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Popravljeni italijanski proračun dokončno pod streho

Po štirih mesecih razgretih razprav in groženj s sankcijami s strani Evropske komisije je italijanska vlada danes pod streho dokončno spravila ustrezen proračun. Poslanska zbornica je namreč potrdila zakon o proračunu s 313 glasovi za in 70 proti, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada italijanskega premierja Giuseppeja Conteja je na proračunske načrte vezala glasovanje o zaupnici. S tem se je izognila možnosti morebitnih dopolnil, kar je ostro kritizirala italijanska opozicija. Poslanska zbornica je zaupnico izglasovala v soboto zvečer.

Danes je spodnji dom parlamenta dokončno potrdil proračunske načrte, senat jim je zeleno luč prižgal že pred dnevi.

Conte je glasovanje pozdravil. “Italijani bodo nemudoma občutili pozitivne učinke tega proračuna,” je zagotovil.

Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici pa je na spletnem družbenem omrežju Twitter napovedal natančno spremljanje izvajanja proračuna. Zatrdil je tudi, da je šlo v dialogu z Rimom vedno za spoštovanje skupnih pravil, ne za posamične ukrepe.

Koalicijski stranki Liga in Gibanje petih zvezd sta morali popraviti predlog proračuna, ki je sprva za leto 2019 predvideval javnofinančni primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Sedaj bo minus 2,04-odstoten. Rok za sprejem novega proračuna se izteče 31. decembra, v primeru, da se ne bi uklonila, pa bi Italiji grozila visoka finančna kazen.

Novi proračun še vedno predvideva znižanje minimalne upokojitvene starosti s 67 na 62 let, ob 38 letih delovne dobe. Uvaja tudi zajamčena minimalna sredstva v višini 780 evrov mesečno za 1,7 milijona italijanskih najrevnejših družin. Ta ukrep je skupno vreden 7,1 milijarde evrov, navaja britanski BBC.

Več kot milijon samozaposlenih, ki zaslužijo manj kot 65.000 evrov, pa se lahko veseli nižjih davkov. Stopnja bo namreč zgolj 15-odstotna.

“Ta proračun so oblikovali ljudje za ljudi,” je v parlamentu po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA dejal vodja poslanske skupine Gibanja petih zvezd Francesco Silvestri.

Za opozicijo je aktualna italijanska koalicija preveč radodarna, kar ogroža trdnost gospodarstva. “Ta proračun na kocko postavlja prihodnost mladih, starejšim krade pokojnine in kaznuje dobrodelne,” je opozoril nekdanji italijanski premier Silvio Berlussconi. Kritiki opozarjajo tudi, da proračun ne spodbuja investicij.

Zadnje novice

Sorodne vsebine