17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Popović srbsko sosedo označil za mafijsko državo, predsednika Mila Đukanovića pa za glavnega kriminalca

Srbski minister Nenad Popović se je ostro odzval na črnogorski osnutek novega verskega zakona, ker da bo srbski pravoslavni cerkvi odvzel verske objekte v Črni gori. Popović je srbsko sosedo označil za mafijsko državo, predsednika Mila Đukanovića pa za glavnega kriminalca. V Podgorici so zaradi tega na zagovor poklicali srbskega veleposlanika.

 

Predlagani črnogorski zakon o verski svobodi predvideva, da bi morale vse verske skupnosti v državi predložiti dokaze o lastništvu svojih objektov pred letom 1918, ko je Črna gora vstopila v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev. Če verske skupnosti tega ne bodo mogle dokazati, bo lastništvo nad njihovimi objekti prevzela država.

To je močno razjezilo predvsem predstavnike srbske pravoslavne cerkve, ker da nameravajo črnogorske oblasti s tem njihove cerkvi nasilno odvzeti več sto cerkva in samostanov, ki so na ozemlju Črne gore. Ta sicer tovrstne obtožbe zavrača in zatrjuje, da želi zgolj urediti lastninsko stanje in finančne zadeve različnih verskih skupnosti.

A srbski minister za inovacije in tehnologijo Popović, sicer tudi predsednik Srbske narodne stranke, tovrstnim trditvam Podgorice ne verjame in zatrjuje, da gre za “uničevanje tisočletne prisotnosti srbskega pravoslavja v Črni gori”. Že pred dnevi je izjavil, da bi morala Srbija, če bo Črna gora sprejela ta zakon, “takoj prekiniti diplomatske odnose z njo in izgnati črnogorskega veleposlanika, Mila Đukanovića in vse člane črnogorske vlade pa razglasiti za nezaželene v Srbiji”, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Izrekel je še več žaljivk na račun Đukanovića in “črnogorskega režima”, tudi zato, ker je Podgorica priznala neodvisnost Kosova. “Nikoli v zgodovini odnosi med tema dvema bratskima narodoma in dvema državama niso bili slabši in Srbija se mora na to odzivati na ustrezen način,” je že prejšnji teden dejal Popović.

Danes so se na njegove besede začeli odzivati tudi v Podgorici. Črnogorsko zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo srbskega veleposlanika v državi Zorana Bingulaca in mu izrazilo pričakovanje, da se bo uradni Beograd ogradil od izjav ministra Popovića. “Težke besede na račun predsednika Črne gore so nesprejemljive in niso v skladu z dobrososedskimi odnosi in ne krepijo skupnega sodelovanja med državama,” so po poročanju Tanjuga sporočili iz Podgorice.

Zadnje novice

Sorodne vsebine