23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Ponudniki turističnih nastanitev na Hrvaškem besni kot ris! Zaradi medijskega poročanja o domnevni turistični katastrofi so hrvaško obalo povsem okupirali iskalci nastanitev »na slepo«

Nekateri slovenski mediji so v zadnjem času poročali, da je letošnja turistična sezona na Hrvaškem katastrofalno slaba in da se je precej evropskih turistov odločilo, da preživijo dopust v Grčiji, Turčiji, Tuniziji… Skratka tam, kjer naj bi za manj denarja dobili več. Posledica tega naj bi bil zelo slab obisk. Kriza naj bi predvsem prizadela privatne namestitve, ki so se menda odločili v zadnjem trenutku znižati cene.

 

Seveda so takšna medijska poročanja (pa ne samo pri nas, ampak tudi drugje po Evropi in, bodimo iskreni, tudi na Hrvaškem) sprožila verižno reakcijo. Tako rekoč v višku sezone se je na Hrvaško odpravilo precej turistov, ki niso imeli rezervirano ničesar in so se torej odpravili na morje povsem »na slepo«. Njihovo razočaranje pa je bilo precejšnje, ko so ugotovili, da je v tem času vendarle zelo težko najti kakšen prost apartma. Zelo jezni pa so tudi ponudniki nastanitev, ki se morajo vsak dan otepati nadležnih iskalcev nastanitve, ki so upali na poceni apartma ob morju, za to pa so tvegali pot v vročini z majhnimi otroci v avtu.

V facebook skupini »Apartmani Hrvatska« so se namreč lastniki apartmajev razpisali prav o tem problemu. Velika večina poroča, da je v primerjavi s prejšnjo sezono nespremenjeno – kapacitete imajo polno zasedene, tudi po restavracijah ni mogoče opaziti manjše gneče kot lani. No, vmes pa so tudi takšni, ki trdijo nasprotno, namreč da je opaziti tudi na cestah precej manj prometa kot lani, prav tako tudi v trajektnih lukah.

Tudi nekateri naši viri s Hrvaške navajajo, da je zaradi medijskega poročanja nastal kaos, saj so »last minute« turisti navalili na številne kraje ob hrvaški obali. »Ne morem niti v miru popiti kave, prihajajo gosti in iščejo, pri meni je vse polno, pri sosedih tudi,« nam je povedala ponudnica apartmajev z otoka Lošinj, ki se čudi, kako lahko v višku sezone prihajajo ljudje brez rezervacije.

No, precej drugače pa bi bilo, če bi denimo iskali apartmaje v juniju – takrat ponudniki nastanitev ponavadi izobesijo tablo »Free«, če imajo na voljo proste sobe ali apartmaje. Tudi cene so takrat precej nižje kot v t. i. visoki sezoni (od sredine julija do sredine avgusta, upoštevajoč dejstvo, da se večina Italijanov odpravi na dopust v začetku avgusta).

Morda še to: ob nedavnem festivalu mladih v Medžugorju kljub velikemu številu prenočišč v času festivala praktično ni bilo mogoče dobiti proste sobe za vse tiste, ki so se odločili za pot tja »v zadnjem trenutku«.

Sicer pa, tudi razmere na mejnih prehodih s Hrvaško v času turističnih izmen (ob koncu tedna) so pokazale, da zanimanje za Hrvaško ni tako upadlo, kot bi si nekateri želeli. Tisti, ki so v kilometrskih kolonah pred Gruškovjem čakali na vstop na Hrvaško, verjetno niso šli na dopust v Srbijo…

Nadaljevanje članka si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine