18.8 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Ponesrečeno turško ladjo nameravajo privleči v Trogir

Turška tovorna ladja, v katero je davi v bližini hrvaškega otoka Jabuka v osrednjem delu Jadranskega morja začela vdirati voda in je začela toniti, se še drži na vodi in jo nameravajo povleči na popravilo v Trogir na hrvaški obali, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Turška ladja je bila sicer na poti v koprsko pristanišče.

Kot je na popoldanski novinarski konferenci v Splitu povedal načelnik splitske postaje pomorske policije Joso Vujić, so z ladje, na kateri je bilo 13 članov posadke, poklicali na pomoč zgodaj davi.

Plovilo je tonilo, ker je vanj vdirala voda. Ugotovili so, da vzrok za to najverjetneje ni bilo trčenje, ampak obraba materiala. Ladja je namreč že precej stara.

Hrvaško policijsko plovilo, ki je ponesrečencem priskočilo na pomoč, je v Split pripeljalo osem članov posadke, med njimi šest turških državljanov in dva Indijca. Pet, med njimi tudi kapitan ladje, pa jih je ostalo na njej in čakajo, da jih vlačilec, ki je že na poti, privleče v trogirsko ladjedelnico.

Na 85-metrski ladji sicer tovor predstavlja okoli 3000 ton sinter magnezita, poleg tega pa je na ladji še 70 ton pogonskega goriva in maziv, a Vujić je zatrdil, da onesnaženja ni bilo in da za zdaj niti ni nevarnosti, da bi prišlo do tega.

Hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo je kljub temu sprejelo potrebne ukrepe za preprečitev in sanacijo morebitnega onesnaženja, so sporočili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine