14.2 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Pompeo upa na precejšnjo jedrsko razorožitev Severne Koreje do leta 2020

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes novinarjem v Seulu dejal, da ZDA upajo, da se bo Severna Koreja do leta 2020, to je do zadnjega leta prvega mandata predsednika Donalda Trumpa, bistveno jedrsko razorožila. Trump medtem zagotavlja, da lahko Američani zaradi njega sedaj mirno spijo.

 

Po njegovem torkovem vrhu s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom v Singapurju naj bi po trditvah Trumpa nevarnost jedrske vojne minila.

Trumpovi kritiki v ZDA poudarjajo, da je Kim dobil končanje skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje v zameno za megleno obljubo, da bo delal v smeri jedrske razorožitve.

Pompeo je poskušal na te kritike odgovoriti z izrazom upanja, da bo do večje razorožitve, čeprav kot kaže ne popolne, prišlo že do konca leta 2020. Dodal je, da jih čaka veliko dela.

Trump je v Singapurju Kimu predvajal “lažni” film o tem, kako lepa bi bila lahko prihodnost sveta v primeru jedrske razorožitve Severne Koreje in menil, da ima Severna Koreja lepe plaže, kjer bi lahko postavili lepe hotele.

Trumpove kritike v ZDA pa so najbolj razburile njegove pohvalne izjave na račun Kima, ki ga je še lani označeval za raketnega možiclja in izpostavljal njegove zločine proti človeštvu, ki jih izvaja proti lastnemu ljudstvu.

Trump je v Singapurju dejal, da ima Kim rad svoje ljudstvo, da je odličen pogajalec in zelo nadarjen možak, ki je prevzel vajeti oblasti, star šele 26 let, in opravil izjemno delo.

Kim je v zameno za vse to podpisal skupno izjavo, ki govori o tem, da bo s Trumpom sodeloval v smeri popolne denuklearizacije Korejskega polotoka. Pompeo je splošno in nezavezujoče besedilo izjave branil kot prvi korak v smeri nadaljnjih produktivnih pogovorov med državama.

Zagotovil je, da so imeli pri tem vsi v mislih takšno razorožitev, ki jo bo mogoče neodvisno potrditi, čeprav tega v besedilu ni, državni mediji Severne Koreje pa poročajo o velikem uspehu v Singapurju, odkoder je Kim prinesel konec vojaških vaj ZDA in Južne Koreje ter Trumpovo obljubo o ukinitvi sankcij.

V Pentagonu pa so bili povsem presenečeni nad koncem vojaških vaj, ki jih je Trump celo označil za provokativne, kot to že nekaj let trdita tudi Rusija in Kitajska.

Trumpovi kritiki v ZDA trdijo, da se to, kar je dosegel v Singapurju, ne more niti približno primerjati z iranskim jedrskim sporazumom, ki ga je Trump označil za največjo katastrofo in od njega odstopil.

Trump nasprotno trdi, da jedrska grožnja Severne Koreje več ne obstaja, da je svet veliko bolj varen, kot je bil takrat, ko je nastopil položaj, in da lahko ljudje mirno spijo.

“Severna Koreja ima še vedno jedrske rakete, vse, kar smo dobili, pa so le meglene obljube o bodoči denuklearizaciji od režima, ki mu ne gre zaupati. Severna Koreja je jasna in trenutna grožnja, kot je tudi nevarno naivni predsednik ZDA,” je dejal eden od pogostih kritikov Trumpa, demokratski kongresnik iz Kalifornije Adam Schiff.

Nekdanji direktor za Azijo v Svetu za nacionalno varnost ZDA Victor Cha pa nasprotno meni, da sta Trump in Kim svet odmaknila od nevarnega roba prepada jedrske vojne. V komentarju za New York Times je zapisal, da vrh v Singapurju predstavlja začetek diplomatskega procesa, ki nas odmika od roba jedrske vojne.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine