16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Pompeo na azijski turneji upa v napredek glede vrha Kima in Trumpa

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes prispel na Japonsko, prvo postajo na svoji turneji po Aziji, med katero bo znova obiskal Severno Korejo. Na letalu iz ZDA v Tokio je izrazil upanje, da jim bo uspelo pospešiti organizacijo drugega vrha med predsednikoma ZDA in Severne Koreje Donaldom Trumpom in Kim Jong-unom.

 

Kot je še dejal Pompeo, je cilj njegove poti “razviti zadostno zaupanje” med zgodovinskima sovražnicama. “Pripravljali pa bomo tudi naslednji vrh,” je potrdil.

“Dvomim sicer, da se bomo dokončno dogovorili o srečanju, bi pa lahko govorili o možnih krajih in datumih novega srečanja predsednika Kima in predsednika Trumpa,” je povedal. “Morda pa bomo šli celo dlje od tega,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Prvi ameriški diplomat turnejo začenja danes na Japonskem, tesni ameriški zaveznici, ki s precejšnjim nelagodjem spremlja Trumpov nagli spravni proces s totalitarno državo. Srečal se bo z japonskim zunanjim ministrom Tarom Konom in premierjem Shinzom Abejem. Ta je pred kratkim dejal, da je edini način za izboljšanje napetih odnosov s Pjongjangom zgolj dvostransko srečanje s Kimom.

Pompeo se bo nato v nedeljo v Pjongjangu sestal s severnokorejskim predsednikom. Potem ko je Trump še pred letom dni grozil, da bo Severno Korejo zbrisal z obličja Zemlje, Pompeo zdaj upa, da bodo z diplomatskimi sredstvi prepričali mladega diktatorja, da se odreče jedrskemu orožju in programu balističnih raket.

Državni sekretar ZDA bo iz Pjongjanga odpotoval v Seul, kjer se je bo srečal z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom, ki je pomembno prispeval k zmanjšanju napetosti na Korejskem polotoku.

Turnejo bo v ponedeljek sklenil na Kitajskem. Pričakovati je, da bo obisk minil v precej napetem ozračju glede na vse očitke, ki iz Washingtona letijo na račun Pekinga. Ameriški podpredsednik Mike Pence je v četrtek Kitajsko obtožil vojaške agresije, nepoštenih trgovinskih odnosov, kršenja človekovih pravic in vmešavanja v ameriške volitve. Podobno se izraža tudi predsednik Trump.

Zadnje novice

Sorodne vsebine