9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Pompeo: Gre za iransko kampanjo za povečanje napetosti z oviranjem pretoka nafte skozi Hormuško ožino

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je obtožil Iran za današnji napad na tankerja v Omanskem zalivu. Kot je dejal, gre za iransko kampanjo za povečanje napetosti z oviranjem pretoka nafte skozi Hormuško ožino.

 

“Neizzvani napadi predstavljajo jasno in takojšnjo grožnjo mednarodnemu miru in varnosti, brezobziren napad na prosto plovbo in nesprejemljivo kampanja povečevanja napetosti s strani Irana. Iran bi moral na diplomacijo odgovoriti z diplomacijo, ne s terorjem, prelivanjem krvi in izsiljevanjem. ZDA bodo branile svoje sile, interese in stale ob strani partnerjem ter zaveznikom pri varovanju svetovne trgovine in regionalne stabilnosti,” je med drugim dejal Pompeo.

Napetosti med ZDA in Iranom so se sicer začele povečevati, ko je predsednik Donald Trump odstopil od iranskega jedrskega sporazuma in začel ponovno uvajati sankcije proti Teheranu. Ta za zdaj določila sporazuma še vedno spoštuje.

Napad na tankerja je ostro obsodil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki krivde za napad, za katerega še nihče ni prevzel odgovornosti, ni pripisal nikomur. Zaradi incidenta se bo danes na zahtevo ZDA sestal Varnostni svet ZN.

“Dejstva morajo biti ugotovljena in treba je pojasniti odgovornosti,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Guterres. “Če je kaj, kar si svet ne more privoščiti, je večja konfrontacija na območju Perzijskega zaliva,” je dodal.

Pred obalo Omanskega zaliva sta bila danes napadena dva tankerja, ki ju je zajel ogenj, posadki obeh ladij pa so morali evakuirati.

Norveška pomorska agencija je potrdila, da so na krovu naftnega tankerja Front Altair, ki je v lasti norveškega ladjarja Frontline, odjeknile tri eksplozije. Posadko 23 mornarjev so uspešno evakuirali, pri tem pa ni bil nihče poškodovan.

Napaden je bil tudi tanker Kokuka Courageous, ki ga upravlja japonsko podjetje. Tanker, ki tovori metanol, je prav tako zagorel, posadka 21 mornarjev pa se je z reševalnim čolnom uspešno rešila na bližnje plovilo, en človek je lažje poškodovan.

Zadnje novice

Sorodne vsebine