12.5 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Poljski premier: Zveza Nato mora okrepiti svoje vzhodno krilo z vzpostavitvijo stalnega oporišča na Poljskem

Zveza Nato mora okrepiti svoje vzhodno krilo z vzpostavitvijo stalnega oporišča na Poljskem, je danes dejal poljski premier Mateusz Morawiecki, medtem ko je izrazil nasprotovanje obsežnejšemu umiku ameriških vojakov iz sosednje Nemčije.

 

“Potrebujemo vojaško oporišče Nata v Ramsteinu in novo stalno vojaško oporišče na Poljskem,” je dejal Morawiecki v pogovoru za francoski dnevnik Ouest-France in časnike nemške medijske skupine Funke.

Junija sta se Poljska in ZDA dogovorili, da bodo ZDA število ameriških vojakov na Poljskem povečale za tisoč na skupno 5500, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Takrat je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da bi teh tisoč vojakov lahko premestili iz Nemčije ali katere druge države. Menil je, da bi bilo treba Poljsko nagraditi zaradi uresničevanja Natovega cilja obrambne porabe dveh odstotkov bruto domačega proizvoda, Nemčijo pa je kritiziral, ker tega cilja ne dosega.

Morawiecki je še dodal, da je naklonjen temu, da bi v Nemčiji ostalo čim več ameriških vojakov in da nihče resno ne razmišlja o močnem zmanjšanju pristnosti ameriške vojske v tej državi. Meni pa, da bi morala Nemčija hitreje povečati svojo porabo na področju obrambe.

Nemčija je lani za obrambo namenila 1,2 odstotka BDP. Do leta 2024 namerava dvigniti delež na 1,5 odstotka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine