19.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Poljska Solidarnost, žebelj v krsti komunizma v Evropi, praznuje 40 let

Na Poljskem danes obeležujejo 40. obletnico ustanovitve sindikata Solidarnost, ki je odigral ključno vlogo ne le pri mirnem končanju komunizma in prehodu v demokracijo na Poljskem, temveč širše v srednji Evropi.

Solidarnost, prvi neodvisen sindikat v nekdanjem sovjetskem bloku, je bila ustanovljena na podlagi dogovora, ki sta ga 31. avgusta 1980 podpisala namestnik premierja Mieczyslaw Jagielski v imenu tedanje komunistične poljske vlade ter električar Lech Walesa v imenu stavkajočih pristaniških in ladjedelniških delavcev v Gdansku. V dogovoru je vlada pristala na ustanovitev sindikata, ki je nato dejansko sledila 17. septembra istega leta.

V svojih najboljših časih po ustanovitvi je imel sindikat skoraj deset milijonov članov, kar je ogromno, posebej ob dejstvu, da je imela Poljska takrat 36 milijonov prebivalcev. A število članov je odražalo veliko moč civilne družbe v takrat še komunistični državi, piše nemška tiskovna agencija dpa. Kljub temu velika večina, tudi sam Walesa, sprva ni verjela, da bodo oblasti sindikatu dejansko pustile delovati in da bo ta odigral tako pomembno vlogo.

Sedanji poljski premier Mateusz Morawiecki je ob današnji obletnici Solidarnost označil kot “kamen, ki je sprožil plaz”, ki je nato leta 1989 porušil železno zaveso. Zahvaljujoč Solidarnosti se je Poljska osvobodila izpod sovjetske nadvlade in “Evropa je lahko znova postala eno”, je še zapisal premier.

Spominske slovesnosti bodo danes potekale po vsej državi, a osrednja bo v Gdansku, kjer med drugim pričakujejo Morawieckega, poljskega predsednika Andrzeja Dudo ter nekdanjega vodjo Solidarnosti, Nobelovega nagrajenca za mir in prvega predsednika demokratične Poljske Lecha Waleso. Zvečer bodo poleg tega v Gdansku pripravili shod v podporo opoziciji v Belorusiji.

Poljska bo obletnico danes obeležila tudi v Sloveniji, in sicer ob robu Blejskega strateškega forma, kjer bo poljsko veleposlaništvo zvečer pripravilo poseben dogodek. Za dobro uro bodo namreč osvetlili skalo pod Blejskim gradom in tako, kot so sporočili, “ustvarili unikatno priložnost za vse, ki bi se nam s svojo fotografijo, ki jo bodo delili v družbenih omrežjih, radi pridružili ob spominu na gibanje, ki je spremenilo življenje vseh državljanov držav Srednje in Vzhodne Evrope”.

Solidarnost ostaja močan simbol na Poljskem, kot resnični varuhinji njegove dediščine pa se predstavljata obe strani danes razdeljenega političnega prizorišča.

Današnji sindikat Solidarnost sicer velja za zaveznika sedanje konservativno-nacionalistične vlade stranke Zakon in pravičnost (PiS).

Zadnje novice

Sorodne vsebine