21.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Poljska povsem odpovedala udeležbo na višegrajskem vrhu v Izraelu

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes zaradi izjav novega izraelskega zunanjega ministra Izraela Kaca o holokavstu povsem odpovedal udeležbo Poljske na vrhu višegrajskih držav, ki bo danes in v torek v Izraelu.

“Besede izraelskega zunanjega ministra so rasistične in nesprejemljive,” je povedal poljski premier, ki je svojo udeležbo odpovedal že v nedeljo. “Jasno je, da naš zunanji minister Jacek Czaputowicz ne bo šel na vrh,” je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Poljske oblasti so že pred tem zaradi izjav izraelskega ministra posvarile, da bi lahko povsem odpovedali udeležbo na vrhu višegrajske četverice, ki jo poleg Poljske sestavljajo še Češka, Slovaška in Madžarska.

Kac je za izraelsko televizijo i24 dejal, da “je veliko Poljakov sodelovalo z nacisti, in, kot je dejal Jicak Šamir, čigar oče je bil ubit, Poljaki sesajo antisemitizem z materinim mlekom”. Ministrov oče je sicer preživel holokavst.

Zadnji spor med Izraelom in Poljsko je izbruhnil že pretekli teden, ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu po poročanju izraelskih medijev povedal, da so “Poljaki sodelovali z Nemci” pri holokavstu. V kabinetu izraelskega premierja so zatrdili, da so ga mediji narobe navajali in da ni okrivil vseh Poljakov za holokavst.

Zato je sicer Morawiecki odpovedal pot v Izrael, kjer bo Netanjahu gostil vrh višegrajskih držav. Nadomeščati bi ga moral poljski zunanji minister, a zdaj tudi ta ne bo odšel v Izrael.

Zadnje novice

Sorodne vsebine