14.2 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Poljska je z vojaško parado obeležila obletnico zmage nad boljševiki

Poljska je letošnji dan vojske obeležila z veliko vojaško parado. Po ulicah Varšave je danes korakalo okoli tisoč vojakov, predstavili pa so tudi oklepnike ter kakih sto vojaških letal in helikopterjev. S tem državnim praznikom se Poljaki spominjajo zmage nad sovjetsko vojsko v Varšavski bitki avgusta 1920.

Obrambni minister Mariusz Blaszczak se je zahvalil vojakom za njihovo služenje domovini in napovedal posodobitev vojske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Konservativna vlada premiera Mateusza Morawieckega je na začetku leta podpisala dogovor o nakupu ameriškega protiraketnega sistema patriot v vrednosti 3,8 milijarde evrov, kar je največja pogodba o nakupu orožja v zgodovini Poljske.

Država je članica zveze Nato in od lani so na njenem ozemlju v okviru tega zavezništva tudi nameščene ameriške vojaške enote. Kot je danes povedal Blaszczak, si bo vlada prizadevala za trajno ameriško prisotnost na njihovih tleh.

Letošnji dan vojske so na veliko obeležili v več krajih po državi. Letos namreč mineva sto let od ponovne neodvisnosti Poljske leta 1918. Pred tem letom je bilo ozemlje današnje Poljske razdeljeno med sosednje države, države pa ni bilo na zemljevidih kar 120 let.

Poljska je začela krepiti svoje oborožene sile predvsem po ruski priključitvi Krima leta 2014.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine