19.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Poljaki bodo v drugem krogu izvolili predsednika države

Poljaki bodo danes v drugem krogu predsedniških volitev odločali med dvema vizijama za prihodnost Poljske. Na eni strani je aktualni predsednik Andrzej Duda, ki je zagovornik konservativnih družinskih vrednot, na drugi strani pa župan Varšave Rafal Trzaskowski, zagovornik liberalne politike.

To bo že četrti obračun med kandidatom vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) in opozicijske Državljanske platforme (PO) v drugem krogu predsedniških volitev. Spopad dveh največjih strank je stalnica poljske politike že od leta 2005.

Duda se je med kampanjo razglašal za branika konservativnih družinskih vrednot, liberalni slog življenja, vključno s pravicami skupnosti LGBT, je označeval za tujega v poljski kulturi. Glede zunanje politike želi Duda ohraniti tesen odnos z ZDA. Tik pred prvim krogom volitev je tako v Beli hiši obiskal ameriškega kolega Donalda Trumpa.

Duda je bil zelo kritičen do Trzaskowskega in je opozarjal, da bi njegova zmaga pomenila blokado za državo, in to v času, ko Poljska potrebuje enotnost pri okrevanju po koronavirusni krizi. Če bo Trzaskowski postal predsednik, bi lahko dal veto na zakone, ki jih jo sprejel parlament, v katerem ima večino PiS.

Glede na javnomnenjske raziskave bo izid tesen, vseeno pa malenkost višjo podporo uživa trenutni predsednik. V prvem krogu je Duda osvojil 43,7 odstotka glasov, Trzaskowski pa 30,3 odstotka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine