7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Policija usmrtila terorističnega napadalca Cherifa Chekatta

Francoska policija je izsledila in usmrtila terorističnega napadalca iz Strasbourga Cherifa Chekatta, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo ne vire pri policiji. Našli so ga v strasbourški četrti Neudorf, nato pa je prišlo do streljanja.

Chekatta je v Strasbourgu in okolici, tudi v nemškem mestu Kehl na drugi strani Rena, iskalo več kot 700 pripadnikov francoskih varnostnih sil.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP so ga okrepljene policijske sile izsledile v strasbourški soseski Neudorf, kjer je živel in ki je le nekaj minut vožnje od središča mesta. Tam je 29-letnik v torek zvečer začel streljati na eni od ulic blizu priljubljenega božičnega sejma, v napadu pa so po zadnjih podatkih umrli trije ljudje, 13 pa jih je ranjenih, med njimi pet huje.

Chekatta so danes zvečer okoli 21. ure izsledili trije policisti specialne enote. Ko so ga želeli nagovoriti, naj se jim preda, je začel streljati nanje, ti pa so streljali nazaj in ga ubili, je po poročanju AFP povedal Castaner.

Kot prispevek televizijske postaje BFMTV povzema nemška tiskovna agencija dpa, je Chekatt v domačem Neudorfu, kamor je v torek zvečer po napadu zbežal s taksijem in nato izginil, danes nagovoril neko žensko. Ta je opazila, da je ranjen in je zato poklicala policijo. Že popoldne je sicer v tem predelu Strasbourga potekala policijska akcija.

Ko se je novica o smrti napadalca razširila, so prebivalci soseske po pisanju AFP in italijanske tiskovne agencije ANSA spontano začeli prihajati na ulice in policiji po dveh dneh negotovosti naklonili dolg aplavz. Nekateri so vzklikali tudi “Bravo!”

Chekatt je bil rojen v Strasbourgu, že v zelo mladih letih pa je prvič prišel navzkriž z zakonom. Imel je bogato kartoteko s kaznivimi dejanji v Franciji, Nemčiji in Švici. Večkrat je bil v zaporu, kjer naj bi se tudi radikaliziral, zaradi česar so ga začele spremljati obveščevalne službe in mu dale oznako Fiche S, ki jo dajo osebam, za katere sumijo, da so se radikalizirale.

Zadnje novice

Sorodne vsebine