13.6 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Pogum afriških domorodcev: južnoafriško pleme Zulu se je pridružilo belim kmetom v boju proti državnemu zasegu zemlje

Največja etnična skupina v Južni Afriki, Zulu, se je odločila, da ne bo več molčala – odločno so proti razlastitvi zemljišč v državi, ki se je na tak podel način spravila nad bele kmete, ki jim jemlje zemljo brez nadomestila. Še več, Zulu so pripravljeni sodelovati z belimi kmeti, da bodo obdržali tisto, kar so si prigarali s trdim delom.

 

Kralj Zulujev Goodwill Zwelithini je dejal, da bo njegov narod sodeloval z južnoafriškimi skupinami za pravice manjšin, imenovan AfriForum. “Narod Zulu, v imenu katerega govorim, ne bo obstajal, če ne bomo imeli hrane. Zato pravim, da se nam morajo kmetje približati, da bomo skupaj razpravljali o tem, kaj lahko storimo, ko govorimo o kmetijstvu in razpoložljivosti dovolj hrane v državi. Zato prosim AfriForum, da pridejo in nam pomagajo,” je dejal Zwelithini.

Narod Zulu je največja etnična skupina v Južni Afriki, saj ocenjujejo, da živi med 10 in 12 milijonov pripadnikov tega naroda, večina v provinci KwaZulu-Natal. Skupina predstavlja več kot petino prebivalstva države, njihovo mnenje pa je pomembno v okviru splošnih volitev prihodnje leto. “Vsak, ki želi, da ga volimo in biti izvoljen z naše strani, mora priti sem in poklekniti ter priseči, da se ne bo nikoli dotaknil naše zemlje,” je dejal kralj Zulujev.

Čeprav kralji in poglavarji nimajo nobene uradne moči v sodobni Južni Afriki, pa jim je zvestih na milijone ljudi. Za njih so pravi voditelji države, piše Russia Today. Program razlastitve zemljišč, ki ga vodi predsednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa, je zasnovan tako, da se zemlja belih kmetov razdeli med revne črnce, ki naj bi se spoprijemali z neenakostjo. V glavnem gre za zemljišča, ki so v lasti belcev, vendar pa je program črnega predsednika povzročil nezadovoljstvo tudi med narodom Zulu. Njihov kralj je še dejal, da čaka na srečanje s predsednikom, vendar pa “on (Ramaphosa) mora priti sem in reči, zapisati v sporazum in ga podpisati, da se zemlje Zulujev ne dotakne,” je dejal Zvelithini.

Zadnje novice

Sorodne vsebine