17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Poglejte, kaj je prepovedala Kitajska, preden so ZDA prepovedale Huawei

V trgovinsko tehnološki vojni med ZDA in Kitajsko, ki je eskalirala z uredbo Donalda Trumpa, ki ameriškim firmam prepoveduje sodelovanje z kitajskim Huaweijem, mnogi analitiki v medijih in komentatorji na spletnih omrežjih napadajo ZDA.

Njihov glavni argument se glasi približno takole: ZDA so hinavske, ker so zagovarjale svobodno trgovino tedaj, ko so imele gospodarski in tehnološki primat, zdaj, ko pa ta primat ogroža Kitajska, pa so se zatekli k protekcionizmu; k agresivnim carinam in prepovedim poslovanja, ki jih zagovarjajo z obrambo pred vohunstvom. Ti kritiki, ki jih navdušeno podpira Kitajska, zbujajo vtis, kot da je komunistična Kitajska zagovornica proste trgovine, kapitalistične ZDA na čelu z Trumpom, pa svobodno trgovino ogrožajo. Te trditve pa so daleč od resnice. Kitajska namreč diskriminira tuja podjetja, ki želijo poslovati na kitajskem tržišču, jim krade intelektualno lastnino in manipulira s svetovnimi tržišči.

Kitajska je znan po svoji drakonski cenzuri interneta. Kitajska, ki se je razkričala, ker je Google objavil, da bo prenehal poslovati z Huaweijem, že pet let blokira uporabo Googla na Kitajskem. Med internetnimi stranmi in aplikacijami, ki jih blokira »Veliki kitajski požarni zid« so nahajajo Gmail, Google maps, Google plus. Facebook in Youtube sta blokirana vse od leta 2009, prav tako Twitter in Flickr. Wikipedia je blokirana od letošnjega aprila. Že leta sta blokirana Instagram in Pintertest. Lista blokiranih gre v nedogled- Vimeo, Tumblr, Reddit, Viber, Dropbox. Blokirani so tudi mediji- Reuters, Bloomberg, Economist, NYT… Internet se na Kitajskem na cenzurira pod izgovorom, da varujejo ljudstvo pred »škodljivimi informacijami«.

Po desetletjih zahodnega popuščanja Kitajski, je Trumpova administracija udarila nazaj. Prepoved poslovanja nameravajo razširiti še na nekatere druge kitajske družbe. Po neuradnih informacijah pa pripravljajo tudi zakonodajo, ki bo prepovedovala ozirom aomejila izvoz 14 kategorij visoke tehnologije na Kitajsko, med njimi tudi kvantne računalnike, robotiko in umetno inteligenco, piše portal index.hr.

Zadnje novice

Sorodne vsebine