7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Po streljanju v Utrechtu so pridržali tri osebe

Po ponedeljkovem streljanju na tramvaju v nizozemskem Utrechtu, v katerem so bili ubiti trije ljudje, je policija pridržala tri osebe, ob glavnem osumljencu še dve osebi. Kakšna je bila njuna morebitna vpletenost, ni znano. Vse tri policija zaslišuje, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Motiv strelca, 37-letnega Gökmena Tanisa, ki so ga prijeli nekaj ur po streljanju, ni znan. Policija še vedno ne izključuje terorizma niti osebnega motiva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Turška tiskovna agencija Anadolu, ki se sklicuje na neimenovanega sorodnika domnevnega napadalca, je poročala, da je Tanis na tramvaju streljal na neko žensko zaradi “družinskih zadev”, kasneje pa je streljal še na ljudi, ki so ji hoteli pomagati. Nizozemske oblasti teh navedb niso potrdile. Je pa priča za nizozemsko televizijo NOS dejala, da se ji je zdelo, da je tarča strelca predvsem ena ženska. Ko je padla na tla, pa so ji hoteli pomagati drugi ljudje. Priča je namreč videla, kako se je strelec zagnal proti skupini na tramvaju, v kateri je bila tudi omenjena ženska. Po poročanju nizozemske televizije so policisti v zvezi s tem zaslišali Tanisovega brata.

Župan Utrechta Jan van Zanen je v ponedeljek potrdil, da je bilo v napadu tudi ranjenih pet ljudi, med njimi so trije v kritičnem stanju.

Po podatkih notranjega ministrstva je Tanis, ki je rojen v Turčiji, policiji že znan. Po navedbah medijev ima že obsežen dosje, od kraj v trgovinah do poškodovanja premoženja in poskusa umora leta 2013. Pred dvema tednoma so mu začeli soditi zaradi posilstva.

Po njegovi popoldanski aretaciji so znižali raven teroristične grožnje v mestu, ki so jo med njegovim iskanjem povišali na najvišjo. V mestu danes mestni promet znova normalno obratuje, potem ko so sodni izvedenci končali preiskavo na kraju napada in umaknili tramvaj, na katerem je bil izveden napad.

Na kraju napada ljudje polagajo rože in vence v spomin na žrtve, ki jih uradno še niso identificirali. Zastave po državi so na pol droga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oče napadalca Mehmet Tanis, ki živi v Turčiji, je za turške medije dejal, da če je omenjeno storil, mora za to biti tudi kaznovan. Pojasnil pa je, da se je po ločitvi leta 2008 vrnil v Turčijo in da od takrat ni imel stikov s sinom, ki je ostal s svojo mamo na Nizozemskem, poroča AFP.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je povedal, da tudi turške obveščevalne službe zbirajo podatke o streljanju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine