17.2 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Po potresu v Turčiji in Siriji obstaja velika nevarnost širjenja nalezljivih bolezni

Piše: STA, C. R. 

Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je danes posvaril, da bi se po silovitem potresu v Turčiji in Siriji lahko začele širiti nalezljive bolezni. Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca medtem opozarja, da humanitarne potrebe dva tedna po potresu naraščajo in nadaljuje zbiranje sredstev za žrtve.

Kot je danes v Stockholmu poudaril ECDC, so bile zdravstvene potrebe v prvih dneh po potresu 6. februarja povezane predvsem s travmami in motnjami v zdravstveni oskrbi, v prihodnjih dveh do štirih tednih pa bi bile lahko glavna težava nalezljive bolezni. Pri tem so izpostavili bolezni, ki se prenašajo s hrano in vodo, okužbe dihal in okužbe, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem. Lahko bi prišlo tudi do izbruhov bolezni, zlasti med tistimi, ki so nastanjeni v začasnih zatočiščih.

ECDC po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ob tem opozarja na možnost naraščanja števila primerov kolere, ki je že zdaj problem v severozahodni Siriji, opustošeni zaradi državljanske vojne.

Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) medtem opozarja, da humanitarne potrebe dva tedna po potresu naraščajo. Kot je povedal generalni sekretar IFRC Jagan Chapaign, na prizadetih področjih najbolj nujno potrebujejo bivališča, zdravstveno opremo in sanitetni material, hrano in vodo.

IFRC zato nadaljuje zbiranje sredstev za prizadete v potresu, za kar po novem namesto 200 milijonov švicarskih frankov želi zbrati 650 milijonov švicarskih frankov (okoli 660 milijonov evrov).

Finančno pomoč s sporočili SMS in preko transakcijskega računa zbira tudi Rdeči križ Slovenije. Kot so danes zapisali v sporočilu za javnost, so doslej zbrali več kot 100.000 evrov finančne pomoči, od tega so 40.000 evrov že nakazali Mednarodni federaciji Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Evropska komisija pa je danes napovedala, da bo 16. marca v Bruslju potekala donatorska konferenca za Sirijo in Turčijo, ki jo bosta soorganizirala jo Evropska komisija in švedsko predsedstvo Sveta EU.

V potresu z magnitudo 7,8, ki je 6. februarja stresel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije, je po najnovejših podatkih umrlo več kot 47.000 ljudi, od tega po navedbah turškega urada za obvladovanje naravnih nesreč (Afad) več kot 41.100 v Turčiji in najmanj 5900 v Siriji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Več deset tisoč ljudi je bilo v potresu ranjenih, več tisoč jih pogrešajo, na milijone pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine