13.6 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Po napovedi umika Angele Merkel bo še vodja krščansko-socialne unije Seehofer do sredine novembra predstavil načrte za prihodnost sestrske CSU

Po napovedi nemške kanclerke Angele Merkel, da v decembru ne bo ponovno kandirala za vodenje krščanskih demokratov (CDU), so se povečali pritiski na predsednika sestrske Krščansko-socialne unije (CSU) in notranjega ministra Horsta Seehoferja. Ta je v ponedeljek sporočil, da bo načrte za prihodnost CSU predstavil do sredine novembra.

 

V pogovoru za bavarsko radiotelevizijo je Seehofer dejal, da bo načrte za vsebinsko, strateško in kadrovsko prihodnost stranke predstavil najkasneje v dveh tednih. Pri tem pa ni pojasnil, kakšna bo njegova prihodnost v CSU.

V CSU že vse od deželnih volitev na Bavarskem, ko je stranka doživela hude izgube, razpravljajo o sklicu izrednega kongresa stranke v začetku decembra, na katerem naj bi odločali tudi o vodstvu stranke. Več lokalnih odborov CSU je po volitvah pozvalo Seehoferja k odstopu. Uradno se mu mandat izteče konec prihodnjega leta.

Pozivi k odstopu pa so se od ponedeljka zvrstili tudi na zvezni ravni, potem ko je Merklova pojasnila svoje načrte za prihodnost, po katerih se bo ob izteku mandata na vrhu vlade leta 2021 umaknila iz politike, poročajo nemški mediji.

Veliko strankarskih kolegov je pohvalilo presenetljivo odločitev kanclerke, da je pripravljena sprejeti posledice vedno slabše podpore stranke, kar se je med drugim pokazalo tudi na volitvah v Hessnu v nedeljo. Med drugim je Evropski komisar za proračun Günther Oettinger (CDU) ocenil, da je Merklova s svojo odločitvijo le še pridobila na avtoriteti.

Zato pa so nezadovoljni s Seehoferjem, ki ne želi uvideti, da tako ne gre več naprej in se skuša obdržati na oblasti. Ministrski predsednik Posarja Tobias Hans (CDU) ocenil, da je Merklova postavila zgled, kako je treba ravnati po slabih volilnih rezultatih in da bi morala o tem razpravljati tudi CSU.

“Angeli Merkel je uspelo, da se je sama odločila za odhod s položaja vodje stranke, to želim tudi kolegu Horstu Seehoferju,” je dejal.

Poslanec CDU v bundestagu Michael Brand je bil ostrejši. “Kdor postavlja svoj ego pred odgovornostjo in deluje bolj patološko kot politično, se ne sme čuditi, ko ljudje reagirajo jezno in ogorčeno,” je dejal. Po njegovi oceni morajo biti posledice, saj položaji niso zasebna lastnina.

Zaenkrat še ni jasno, kdo bo sledil Merklovi na vrhu CDU. Za ta položaj se bosta potegovala generalna sekretarka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer in zdravstveni minister Jens Spahn, v igri je domnevno tudi nekdanji vodja poslanske skupine unije Friedrich Merz. O kandidaturi naj bi razmišljal še namestnik vodje CDU Armin Laschet.

Zadnje novice

Sorodne vsebine