19.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Po najdi trupel v prikolici tovornjaka na Otoku obtožnica za voznika; večina mrtvih naj bi bila vietnamskega porekla

V okviru preiskave, ki so jo uvedli v Veliki Britaniji po najdbi 39 trupel v prikolici tovornjaka, je britanska policija danes vložila obtožnico proti vozniku tovornjaka. 25-leni Maurice Robinson iz Severne Irske je obtožen 39-kratnega uboja, tihotapljenja ljudi, pomoči nezakonitim migracijam in pranja denarja, je sporočila policija v Essexu.

V neposredni povezavi z najdbo trupel je britanska policija poleg voznika tovornjaka doslej aretirala še tri ljudi. Poleg tega so na Irskem danes prijeli še petega moškega, sicer na podlagi zapornega naloga glede drugih kaznivih dejanj, a je policija v Essexu irski policija sporočila, da ga želi zaslišati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na jugovzhodu Anglije so v hladilni prikolici tovornjaka v sredo našli 39 mrtvih oseb. Identifikacija žrtev še ni končana, domnevajo, da naj bi bilo med njimi najmanj 20 Vietnamcev.

Družine in lokalne organizacije Vietnamcev v Združenem kraljestvu so namreč sporočile, da bi lahko bilo med 39 mrtvimi, ki so jih v sredo našli v hladilni prikolici tovornjaka na jugovzhodu Anglije, približno 20 Vietnamcev. Organizacija v Združenem kraljestvu VietHome je dejala, da ima fotografije skoraj 20 Vietnamcev, ki jih pogrešajo njihove družine.

Žrtve bi lahko prihajale iz revne vietnamske province Ha Tinh. Pot do Evrope mnoge stane do 36.000 evrov, letni dohodek na prebivalca pa je tam po podatkih Svetovne banke 2150 evrov.

Namestnik predsednika okrožnega odbora območja v provinci Ha Tinh Bui Huy Cuong je dejal, da ima podatke o osmih pogrešanih osebah, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vietnamski študent v Londonu, ki je policiji pomagal pri prepoznavi trupel, je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da sumijo, da je 24 žrtev iz Vietnama.

Britanska policija je sprva dejala, da so vsi državljani Kitajske, kar bi lahko pomenilo, da so imeli pri sebi ponarejene kitajske potne liste, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vietnamsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da si vietnamsko veleposlaništvo v Londonu prizadeva za pospešitev procesa prepoznave žrtev.

V povezavi s smrtjo 39 oseb je britanska policija doslej aretirala štiri ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine