20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Po Argentini divjajo hudi požari

Piše: Damian Ahlin

V Argentini so gozdni požari v pokrajini Corrientes uničili skoraj 800.000 hektarjev, kar je približno 10% površine regije. Kljub deževju je še vedno aktivnih 8 požarov. Po podatkih državne meteorološke službe bodo padavine po vsej pokrajini trajale do srede.

V nedeljo je požar ušel izpod nadzora in dosegel območje z velikim številom hiš v mestu Santo Tome, ki ga je bilo treba evakuirati. Med aktivnimi izbruhi so Concepción, San Miguel, Curuzú Cuatiá, Loreto in San Martín. Požar je bil omejen v krajih Caa Catí in Mercedes ter pogašen v kraju Bella Vista.

V provinci Corrientes, ki je bila razglašena za območje ekološke in okoljske katastrofe, se s požari borili približno 3.000 ljudi.

V Corrientesu že od januarja divjajo požari, ki so posledica kombinacije visokih temperatur, nizke vlažnosti in suše.

Razmere so resne, zelo resne. To se dogaja v zadnjih letih, ko  podnebne spremembe povzročajo številne požare. Tokrat so pa res veliki požari, je dejal Marcelo Taboada, vodja gasilske brigade.

Plameni ogrožajo živalstvo narodnega parka Iberá, največjega mokrišča v državi in enega največjih ekosistemov. Številne živali so poginile, se zadušile zaradi dima ali pa jih je povozil avtomobil na cesti, ko so poskušale pobegniti pred požarom.

Aretiran je bil moški, ki naj bi bil povezan z začetkom enega od še vedno aktivnih požarov.

Argentina je za mednarodno pomoč zaprosila ZDA, Bolivijo in Brazilijo.

 

Vir: Euronews

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine