18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Po aretaciji dveh osumljencev, ki sta v bližini Gatwicka spuščala drone, omenjeno letališče danes normalno obratuje

Londonsko letališče Gatwick, kjer je bil zaradi dronov od srede zvečer zelo moten promet, bo danes obratovalo normalno. To so sporočili s tega letališča britanske prestolnice, potem ko je policija v petek prijela dve osebi zaradi “zločinske uporabe dronov”.

 

Letališče je na svojih spletnih straneh sporočilo, da je odprto in da nameravajo izvesti vse načrtovane polete, teh je za danes predvidenih 757 s 124.484 potniki.

Kljub temu so potnike opozorili na možnost zamud in odpovedi, saj si morajo opomoči po treh dneh motenj. Zato so potnike pozvali, naj še preden pridejo na letališče pri svojih letalskih družbah preverijo, ali je njihov let potrjen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To so objavili nekaj ur po tem, ko je policija sporočila, da so v zvezi z “zločinsko uporabo dronov” prijeli dve osebi, moškega in žensko. Prijeli so ju na območju Gatwicka. Dodali so, da preiskavo nadaljujejo, javnost pa pozvali k posredovanju morebitnih informacij. Potnike in ljudi, ki živijo blizu letališča, so pozvali k pozornosti in prijavi sumljivih dogodkov.

Promet na enem najprometnejših letališč na Otoku so ustavili v sredo zvečer, potem ko so se pojavila poročila o dveh dronih nad pristajalno stezo. V četrtek je nato letališče ostalo skoraj ves dan zaprto, v petek pa je bilo večinoma odprto, vendar promet zaradi številnih odpovedi še ni mogel v celoti steči normalno.

V času, ko je bilo letališče zaprto, so zabeležili kakih 40 poročil o dronih. Prizadetih je bilo več kot 100.000 potnikov, odpovedanih pa več sto letov.

Policija je uporabo dronov označila za namerno oviranje varnosti letalskega prometa, a ocenila, da ni znakov, zaradi katerih bi to lahko označili za terorizem. Na letališču medtem še naprej ostajajo v veljavi dodatni ukrepi za preprečitev motenj v prometu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine