17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Plenković: Hrvaški predlog za reševanje spora o meji je boljši kot pravosodna pot

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes znova napovedal, da bo Hrvaška tudi novi slovenski vladi predlagala dvostransko rešitev spora o meji na podlagi pravnega okvirja, ki so ga slovenski strani predstavili konec lanskega leta. Menil je, da bi tako lažje prišli do rešitve spora kot pa s tožbo Slovenije proti Hrvaški pred Sodiščem EU.

Plenković je uvodoma na današnji seji hrvaške vlade še dejal, da Evropska komisija glede slovenske tožbe ni podprla nobene strani, temveč se je odločila, da se ne bo vmešavala v “ta postopek”.

Ocenil je, da gre za “dobro, pravilno in modro” odločitev, ki daje novo priložnost in odgovornost tako hrvaški kot novi slovenski vladi za nov dialog in reševanje spora o meji. Napovedal je še, da je hrvaška vlada pripravljena Sloveniji ponuditi rešitev vprašanja meje na podlagi idej, ki so jih predstavili konec lanskega leta.

“Menimo, da je to veliko boljša pot, tudi po oceni in analizah pravnih strokovnjakov, ki kažejo, da je verjetneje, da bi to prineslo kako rešitev, kot pa pravosodna pot, ki si jo želi Slovenija”, je izjavil.

Plenković je na srečanju s premierjem Mirom Cerarjem decembra lani v Zagrebu vztrajal, da je arbitražna odločba za Hrvaško neveljavna, ker da je bil arbitražni postopek s strani Slovenije kompromitiran. Sloveniji je tudi predlagal pravni okvir, ki bi bil lahko osnova za dvostranski dogovor o meji.

Kot je takrat predlagal, bi pripravili poseben protokol za mejo na kopnem, morju in plovni režim iz Piranskega zaliva v odprto morje. Predlagal je tudi ustanovitev skupne mešane komisije, ki naj bi to določila. Ocenil je, da državi soglašata v več kot 90 odstotkih kopenske meje in da sta najbližje rešitvi doslej.

Cerar se hrvaškim predlogom ni strinjal, ampak je vztrajal, da je dialog možen le o uresničevanju arbitražne sodbe iz junija lani. Ker dialoga na to temo ni bilo, so se v Ljubljani odločili za tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU, ker zaradi hrvaškega zavračanja uveljavitve odločitve arbitražnega sodišča prihaja do kršitev evropskega prava, zlasti na področju ribištva in pri izvajanju schengenskih pravil.

Slovenska vlada namerava tožbo proti Hrvaški vložiti po obravnavi pred novim odborom DZ za zunanjo politiko, ki se bo lahko sestal po ustanovi seji DZ, je po sredinem dvournem sestanku s predstavniki parlamentarnih strank napovedal Cerar, ki opravlja tekoče posle predsednika vlade.

Plenković je tudi danes ponovil, da sta Hrvaška in Slovenija prijateljski in sosednji državi, ki ju povezuje veliko več od tega, kar ju ločuje. Vprašanje meje ni nekaj, kar bi moralo dnevno obremenjevati obe državi in naroda, je še dejal hrvaški premier.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine