7.8 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Pjongjang posvaril pred vrnitvijo k jedrskemu razvoju

Severna Koreja je posvarila, da bo resno razmislila o ponovnem razvijanju jedrskega orožja, če mednarodna skupnost in ZDA ne bosta odpravili gospodarskih sankcij proti Pjongjangu. Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je v odzivu dejal, da ga svarilo ne skrbi.

Pjongjang je več let vodil politiko sočasnega razvoja jedrskih zmogljivosti in gospodarstva. Aprila pa je severnokorejski voditelj Kim Jong-un sporočil, da so končali razvoj jedrskega orožja in da se bodo posvečali zgolj še razvoju “socialističnega gospodarstva”.

Vendar pa je severnokorejsko zunanje ministrstvo zdaj posvarilo, da bodo resno razmislili o vrnitvi k politiki sočasnega razvoja, je v petek poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

“Izboljšanje odnosov in sankcije so nezdružljive,” so poudarili. “Samo še ZDA morajo ustrezno odgovoriti,” so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pompeo je v odzivu za televizijo Fox News dejal, da ga to svarilo ne skrbi. Napovedal je še, da bo prihodnji teden v New Yorku gostil desno roko severnokorejskega voditelja Kim Yong-chola, ki ga je označil za svojega severnokorejskega kolega. Srečanje bo “dobra priložnost za nadaljevanje razprave o denuklearizaciji,” je dodal, pri čemer dneva srečanja ni razkril.

Kim in ameriški predsednik Donald Trump sta se na junijskem vrhu v Singapurju dogovorila o denuklearizaciji Korejskega polotoka. ZDA vztrajajo pri ohranitvi mednarodnih sankcij, dokler ne bo denuklearizacija popolna in preverljiva.

Izjava Pjongjanga, ki je tarča vrste sankcij Združenih narodov in tudi enostranskih ameriških sankcij, je zadnji znak njegove čedalje večje nepotrpežljivosti do Washingtona.

Zadnje novice

Sorodne vsebine