5.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Pence Kitajsko obtožil vpletanja v ameriške kongresne volitve

Podpredsednik ZDA Mike Pence je danes v govoru na konservativnem inštitutu Hudson v Washingtonu zatrdil, da ni nobenega dvoma, da se Kitajska vpleta v ameriško demokracijo. Tiskovna agencija Bloomberg je medtem poročala, da so Kitajci vgrajevali majhne vohunske čipe v računalniško opremo ameriškega podjetja.

 

Obtožbe o kitajskem vpletanju v ameriške volitve je prvi sprožil predsednik ZDA Donald Trump prejšnji teden v New Yorku. Trdil je, da si Kitajska želi poraza republikancev na kongresnih volitvah v ZDA 6. novembra, ker želi škodovati njemu zaradi trgovinskega pritiska.

Trump se v ZDA sooča z obtožbami, da so mu do volilne zmage leta 2016 pomagali Rusi. “Kar delajo Rusi, je le senca tega, kar dela Kitajska,” je zagotovil Pence. Menil je, da Trumpova politika deluje, ker si želi Kitajska v Beli hiši drugačnega predsednika.

Bivši ameriški predsednik Barack Obama se je leta 2016 zavedal, da Rusi delujejo v korist Trumpa, vendar tega v pričakovanju zmage demokratke Hillary Clinton in Trumpovih kritik o vpletanju v volitve ni dal objaviti.

Trump in Pence takšnih zadržkov zaradi kritik nimata in sedaj se ameriški javnosti prikazuje, da rusko vpletanje na strani Trumpa, če je sploh bilo, ni niti približno tako grozno kot vpletanje Kitajske v pomoč demokratom. Med govorom je celo dejal, da je tajvanski model veliko boljša pot za kitajsko ljudstvo, čeprav ZDA ne spreminjajo svoje politike ene Kitajske.

Nekaj ur pred Penceovim govorom je sicer pravosodno ministrstvo ZDA objavilo obtožnice proti sedmim Rusom zaradi računalniških vdorov, več kot 20 Rusov pa je v povezavi z vpletanjem v volitve 2016 doslej že obtožil posebni tožilec Robert Mueller.

Proti Kitajcem obtožnice zaradi mešetarjenja z volitvami še ni bilo, vendar pa ZDA Kitajsko že dolga leta obtožujejo, da krade ameriške tehnološke skrivnosti.

Tiskovna agencija Bloomberg poroča, da so ameriški obveščevalci ugotovili, da kitajski podizvajalci v povezavi s posebno enoto ljudske armade vgrajujejo posebne čipe velikosti riževega zrna v opremo ameriškega podjetja iz Kalifornije Super Micro Computer.

Čipe naj bi nameščali v matične plošče, ki jih kalifornijsko podjetje izdeluje med drugim za sisteme Pentagona, Cie in mornarice, pa tudi zasebnih podjetij, kot sta Amazon in Apple. Kradli naj bi torej vojaške, obveščevalne in industrijske skrivnosti.

Tak način kraje tehnoloških informacij je bolj učinkovit kot preko virusov in programske opreme. Tako Amazon kot Apple odločno zanikata, da bi se to res dogajalo.

Bloomberg sicer poroča, da je operacijo odkril prav Amazon po varnostnem pregledu proizvajalca programske opreme Elemental, ki ga je prevzel. Amazon naj bi odkritje prijavil ameriškim preiskovalcem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine