22.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Peking zaradi novega vala okužb odpovedal lete in zaprl šole; v Indiji veliko število umrlih

V Pekingu so v prizadevanjih za zajezitev novega vala okužb z novim koronavirusom danes odpovedali več kot 1200 poletov s tamkajšnjih letališč in zaprli šole, poroča AFP.

Mestne oblasti so prebivalce pozvale, naj ne zapuščajo prestolnice, kjer so danes potrdili 31 novih okužb z novim koronavirusom. Več kitajskih provinc je za tiste, ki pridejo iz Pekinga, uvedlo karanteno.

Zaradi ponovnega izbruha okužb, povezanega s tržnico mesa, zelenjave in sadja Xinfadi v Pekingu, so v 29 tamkajšnjih soseskah znova uvedli karanteno. Danes so začeli testiranje več deset tisoč ljudi, ki bi lahko bili povezani z novim žariščem okužbe – lastnikov stojnic in upravnikov vseh tržnic s hrano, restavracij in vladnih menz. Na dan lahko testirajo 90.000 ljudi.

Po ocenah oblasti je tržnico, na kateri prodajo več kot 70 odstotkov vse zelenjave in sadja za Peking, od 30. maja obiskalo več kot 200.000 ljudi.

S pekinških letališč so danes odpovedali več kot 1200 poletov, kar je 70 odstotkov vseh predvidenih. V zadnjih šestih dneh so v Pekingu potrdili 137 primerov okužb z novim koronavirusom. V 21-milijonskem mestu so znova zaprli vse šole, učenci pa se danes vračajo k pouku na daljavo.

Že pred tem so mestne oblasti prepovedale skupinske športe, uvedle obvezno uporabo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih ter prekinile turistična potovanja med kitajskimi provincami.

Na Kitajskem, kjer so konec lanskega leta zabeležili prve primere okužb z novim koronavirusom, so sicer širjenje bolezni v pretežni meri spravili pod nadzor, vendar pa so prejšnji teden v prestolnici Peking odkrili nov niz primerov.

Indija zabeležila rekorden porast števila smrti zaradi covida-19

Indija je zabeležila rekorden porast števila smrti zaradi covida-19, saj so zabeležili več kot 2000 novih smrtnih žrtev. Zaenkrat še ni znano, ali so se zgodile v zadnjih 24 urah oziroma v kolikšni meri gre za spremembe števila na daljši rok. Skupno je v Indiji zaradi covida-19 doslej umrlo 11.903 bolnikov, je danes sporočila indijska vlada.

Še dan prej so v Indiji potrdili 9900 smrti zaradi covida-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med drugim so v Mumbaiju zaradi ne podrobno navedenih računskih odstopanj povečali število smrti zaradi covida-19 za 862, in sicer na 3165, v New Delhiju za več kot 400, skupno na več kot 1800, je danes sporočila indijska vlada.

V Indiji, ki je po število okužb z novim koronavirusom četrta najhuje prizadeta država na svetu, so doslej potrdili 354.065 okužb. Številne tamkajšnje bolnišnice so že preobremenjene zaradi bolnikov s covidom-19.

Nemčija je kot prva država že posvarila svoje državljane pred bivanjem v Indiji in jim svetovala, naj zaradi povečanega zdravstvenega tveganja razmislijo o vrnitvi.

Nemško zunanje ministrstvo je nemških državljanom v Indiji že poslalo sporočilo, v katerem jim priporočajo, naj razmislijo, ali bi se začasno vrnili v Nemčijo ali drugo državo, kjer imajo zagotovljeno zdravstveno oskrbo. Dodali so, da v Indiji ob rahljanju ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom v nasprotju z Evropo beležijo še vedno porast okužb, s čimer se tudi povečuje tveganje za okužbo.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve slovenskih državljanom zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z novim koronavirusom svetuje, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, pa priporoča upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Zadnje novice

Sorodne vsebine