14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Patricija Šulin: Zakonodaja na področju preprečevanja denarja se mora posodabljati

Izjemnega pomena je, da se ugotovi, kdo je dejanski lastnik poslovne strukture, da bi lahko storilce privedli tudi pred sodišča.

Evropska poslanka Patricija Šulin je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v razpravi o preprečevanju uporabe finančnega sistema za pranje denarja in financiranje terorizma opozorila na pomembnost učinkovite zakonodaje in primernih ukrepov na tem področju. »Storilci kaznivih dejanj se vse bolj poslužujejo inovacij v finančnih storitvah, kot so, denimo, virtualne valute in anonimne predplačniške kartice, zato je zelo pomembno, da se zakonodaja na tem področju ustrezno posodablja,« je dejala Patricija Šulin.

»Teroristične mreže so velikokrat financirane tudi iz drugih držav in ne nujno iz tiste, v kateri izvajajo svoje teroristične dejavnosti, zato je izjemnega pomena, da se ugotovi, kdo je dejanski lastnik poslovne strukture, da bi lahko storilce privedli tudi pred sodišča,« je bila jasna evropska poslanka.

Šulinova je opozorila na primerno zakonodajo, ki mora biti enotna in usklajena. »Zakonodaja EU mora biti usklajena z razvojem na svetovni ravni, saj zloraba finančnega sistema v namene terorizma ogroža tudi integriteto in stabilnost finančnega sistema,« je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

Direktiva velja za glavni pravni instrument pri preprečevanju uporabe finančnega sistema Unije za pranje denarja in financiranje terorizma in določa posodobljen, pregleden, učinkovit in celovit pravni okvir za obravnavo zbiranja denarnih sredstev ali premoženja za teroristične namene tako, da od držav članic zahteva, da identificirajo, razumejo, omejujejo in preprečujejo tveganje, povezano s pranjem denarja in financiranjem terorizma.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine