7.7 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Patricija Šulin za učinkovitejšo zaščito finančnih interesov EU

“Uspešna zaščita finančnih interesov EU ter pravilna in učinkovita poraba davkoplačevalskega denarja predstavljata pomemben gradnik zaupanja državljanov, zato boj proti goljufijam ne sme ostati le na deklarativni ravni, temveč potrebujemo konkretne ukrepe”, je ob robu razprave o poročilu o zaščiti finančnih interesov EU ter izterjavi denarja in premoženja iz tretjih držav v primerih goljufije dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

 

Šulinova opozarja na ogromne izgube evropskih sredstev v tretjih državah. “V Evropski uniji zaradi goljufij izgubimo ogromno sredstev, ko se le-ta prek finančnih posrednikov prenesejo v tretje države, za njimi pa se tako izgubi vsaka sled. Zato podpiram sklenitev sporazumov o medsebojni pravni pomoči s tretjimi državami, ki prejemajo sredstva EU. Žal imamo do sedaj takšne sporazume podpisane le s peščico tretjih držav”, je bila jasna evropska poslanka.

“Ker izterjava denarja in premoženja iz tretjih držav v primerih goljufije predstavlja resen problem, potrebujemo ukrepanje na evropski ravni z enotnejšim pristopom, uvedbo standardiziranih metod za zbiranje podatkov, ki bodo enaka za vse države članice ter aktivnejšo vlogo Evropskega javnega tožilstva, ki naj ne bo le papirnati tiger, temveč naj zavzame aktivno vlogo v boju za boljšo zaščito finančnih interesov EU”, je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

Resolucija o zaščiti finančnih interesov EU: izterjava denarja in premoženja iz tretjih držav v primerih goljufije med drugim poudarja, da raznolikost pravnih in upravnih sistemov v državah članicah otežuje boj proti goljufijam, ker ni enotne zakonodaje na evropski ravni za boj proti organiziranemu kriminalu in poziva Komisijo naj v sporazumih, podpisanih s tretjimi državami, zavzame strožje stališče in vztraja pri vključitvi klavzul o boju proti goljufijam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine