31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Papeža skrbi izginjanje kristjanov z Bližnjega vzhoda

Papež Frančišek se danes v italijanskem pristaniškem mestu Bari sestaja z voditelji večine bližnjevzhodnih cerkva. Ob tem je izrazil zaskrbljenost, da bodo kristjani zaradi “smrtonosne ravnodušnosti”, ki vlada v vojni na Bližnjem vzhodu, izginili s tega območja.

Bližnji vzhod je po papeževih besedah “križišče civilizacij in zibelka velikih monoteističnih verstev”. Prekrivajo pa ga temni oblaki vojne, nasilja, prisilnega odseljevanja. “Vse to je je posledica molka številnih,” je povedal.

Ob tem vlada “ravnodušnost, ki ubija”. “Zato hočemo biti glas, ki se upira ubijanju ravnodušnosti. Hočemo dati glas tistemu, ki nima glasu, tistemu, ki lahko samo požira solze, saj Bližnji vzhod danes joka, trpi in molči, medtem ko ga drugi v iskanju moči in bogastva teptajo,” je izpostavil v uvodu v ekumensko molitev in prosil za mir.

“To območje je postalo ozemlje ljudi, ki zapuščajo svojo zemljo. Zato obstaja tveganje, da bo prisotnost naših bratov in sester v veri izbrisana in bo s tem iznakaženo obličje tega območja, saj Bližnji vzhod brez kristjanov ne bi bil Bližnji vzhod,” je poudaril papež, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delež kristjanov na Bližnjem vzhodu danes po podatkih papeškega sveta za spodbujanje enotnosti kristjanov znaša štiri odstotke prebivalstva, medtem ko jih je bilo pred prvo svetovno vojno 20 odstotkov. Številni bežijo pred državljansko vojno v Siriji, ki je izbruhnila leta 2011 in je zahtevala že več kot 350.000 življenj.

Današnje ekumenske molitve in srečanja v Bariju, ki velja za okno v Bližnji vzhod, se udeležujejo voditelji večine bližnjevzhodnih cerkva. Med njimi sta tudi koptski papež Tavadros II. ter carigrajski patriarh Bartolomej.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine