20 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Papež za svetnika razglasil britanskega spreobrnjenca Newmana

Papež Frančišek je danes za svetnike razglasil pet blaženih, med njimi britanskega kardinala Johna Henryja Newmana, ki se je v 19. stoletju spreobrnil iz anglikanske v katoliško cerkev. Med svetimi pa je od danes tudi “brazilska mati Terezija”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Papež Frančišek je danes na trgu Svetega Petra z latinskim izrekom petim blaženim podelil status svetnika. Newman se je iz anglikanskega teologa 19. stoletja preobrazil v enega vodilnih mislecev katoliške cerkve. Frančišek je izpostavil, kako je Newman prepoznaval svetost vsakdanjega življenja.

Britanski teolog, ki se je rodil leta 1801, je sprva skušal reformirati anglikansko cerkev, nato pa se je pri 44 letih spreobrnil v katoliško vero, ki jo je označil za edino pravo vero.

Poleg Newmana je Frančišek za svetnice danes razglasil še štiri ženske. Brazilska redovnica Dulce Lopes Pontes, ki je živela med letoma 1914 in 1992, je veljala za brazilsko mater Terezijo in je bila leta 1988 kandidatka za Nobelovo nagrado za mir. Pri 18 letih je vstopila v kongregacijo sester misijonark brezmadežnega spočetja. Delala je v bolnišnicah za revne, ustanovila je šolo, bolnišnico in sirotišnico ter centre za starejše.

Leto pred smrtjo jo je v bolnišnici obiskal papež Janez Pavel II., ki je njeno delo označil za zgled človečnosti. Njenega pogreba leta 1992 se je udeležilo več tisoč ljudi.

Med novimi svetniki je tudi švicarska šivilja Marguerite Bays. “Govori nam o moči preproste molitve, vztrajni potrpežljivosti in tihem dajanju,” je o Švicarki dejal papež.

Leta 1815 se je rodila kot drugi od sedmih otrok in je bila že od rosnih let zelo pobožna. Čeprav so ji predlagali, naj postane nuna, se je raje izučila za šiviljo. V sredini 19. stoletja so jo operirali zaradi raka črevesja, ko je v molitvi devico Marijo prosila, naj jo ozdravi v zameno za bolečino, ki jo je izkusil Jezus, je bila ozdravljena, a je prejela stigme.

Novi svetnici sta še redovnici Italijanka Giuseppina Vannini (1859-1911) in Indijka Maria Teresa Chiramel Mankidiyan (1876-1926).

Ob današnji slovesni razglasitvi, ki je potekala v okviru škofovske sinode, so se na trgu zbrali verniki z vsega sveta. Na mašo je svoje predstavnike poslalo sedem držav, britansko monarhijo je predstavljal prestolonaslednik, princ Charles ter sedem predstavnikov anglikanske cerkve. Švico je zastopala pravosodna ministrica Karin Keller-Sutter, Brazilijo podpredsednik Hamilton Martins Mourao, Italijo pa predsednik Sergio Mattarella, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine