28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Papež Frančišek z obiskom Združenih arabskih emiratov prvič na obisku v zibelki islama

Papež Frančišek je v nedeljo pristal v Združenih arabskih emiratih in s tem opravil zgodovinski obisk, saj gre za prvi obisk poglavarja rimskokatoliške cerkve na Arabskem polotoku, ki velja za rojstni kraj islama. Obisk bo potekal v duhu ekumenizma, za katerega se zavzemata Vatikan in rimski škof, ki upa, da bo obisk prispeval k poboljšanju odnosov med verskima skupnostma.

Papež se bo tekom 48 ur dolgega obiska v Abu Dabiju srečal z muslimanskimi verskimi voditelji. Prav tako bo ta tekom obiska daroval mašo na stadionu, ki se je bo udeležilo okrog 135 tisoč katolikov. Papež se bo po poročanju ameriškega Breitbarta udeležil tudi medverskega srečanja, kjer bo ta srečal šejka Ahmeda al-Tayebain imama iz Kaira Al-Azharja z najbolj prestižne ustanove visokega izobraževanja v sunitskem svetu.

Papež bo mašo vodil v torek, nekaj ur pred odhodom v Rim. Maša, ki se bo odvila na stadionu v Abu Dabiju, bo po navedbah lokalnih medijev predstavljala enega največjih zborovanj v Združenih arabskih emiratih do sedaj. Po mnenju papeškega vikarja za Južno Arabijo bo obisk papeža predstavljal odlično priložnost za razširitev odnosov, še posebej, če bosta obe strani pripravljeni na dialog.

Združeni arabski emirati veljalo za najbolj tolerantne do drugih ver, saj kristjanom že dlje časa dovoljujejo javno bogočastje. Kljub temu pa so se zaradi kršenja človekovih pravic znašli pod drobnogledom skupin, ki se borijo za spoštovanje  človekovih pravic. Očitajo jim sodelovanje v koaliciji, ki se pod vodstvom Savdske Arabije bojujejo proti uporniškim Hutijevcem, kjer je v treh letih življenje izgubilo več kot 10000 ljudi.

V krščanski skupnosti zavladalo veselje
V svoji poslanici prebivalcem Združenih arabskih emiratov je papež omenil, da je srečen, ker se bodo stkale nove vezi med verstvoma in poudaril, da so bratje, kljub razlikam, ki vladajo med njimi. V krščanski skupnosti v Emiratih je ob napovedi papeževega obiska zavladalo veselje in so župnijam po državi že začeli razdeljevati vstopnice za sveto mašo.

V Emiratih lahko krščanski verniki opravljajo svoje verske obrede v osmih cerkvah, v Omanu, Kuvajtu in Jemnu v dvajsetih, medtem, ko se Katar in Bahrajn pohvalita vsak s po eno cerkvijo. Savdska Arabija je zakonsko prepovedala vse nemuslimanska svetišča in molilnice. Po nekaterih podatkih, naj bi v Emiratih živelo več kot milijon kristjanov, večina pa prihaja s Filipinov in Indije.

H. M./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine