9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Pandemija poskrbela za rekorden padec turizma: na Hrvaškem aprila za 99 odstotkov manj turističnih obiskov

Na Hrvaškem so imeli aprila ob pandemiji novega koronavirusa in zaprtih mejah nekaj manj kot 9500 turističnih obiskov, kar je bilo za 99 odstotkov manj kot aprila lani. Pri tem je bilo 392.000 nočitev, kar je 88 odstotkov manj kot leto prej. Med nočitvami je bilo štiri odstotke slovenskih, je danes objavila Hrvaška turistična skupnost (HTZ).

 

Na Hrvaškem so imeli aprila večinoma domače goste, približno 7100, kar je bilo 96 odstotkov manj kot aprila lani. Gostov iz drugih držav okoli 2350 ali 99,8 odstotkov manj, kažejo podatki centralnega hrvaškega registra obiskov in nočitev eVisitor.

Domačih nočitev je bilo 281.000, kar je za 38 odstotkov manj, tujih pa nekaj več kot 110.000 oz. 96 odstotkov manj koot parila lani. Največ nočitev je bilo v splitsko-dalmatinski županiji.

Nočitve domačih gostov so predstavljale 45 odstotkov vseh nočitev, sledile so nočitve gostov iz BiH z devetodstotnim, Slovenije z osemodstotnim in Nemčije s petodstotnim deležem.

Približno 40 odstotkov nočitev je bilo v zasebnih namestitvah in le redkih odprtih hotelih, ostalo pa v nekomercialnih objektih, kot so zasebne hiše in stanovanja, počitniške hiše, vile in podobno.

Negativni aprilski in marčevski turistični rezultati so močno vplivali tudi na kazalce hrvaškega turističnega prometa v prvih štirih mesecih letos. Obiskov je bilo 646.000 ali 69 odstotkov manj, nočitev pa 2,3 milijona oz. 60 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Pričakujejo, da se bodo negativni trendi nadaljevali tudi maja in junija. Upajo, da minusi ne bodo tako veliki, kot so bili aprila, potem ko so 11. maja odprli hrvaško mejo tudi za turiste, ki imajo že rezervirano namestitev na Hrvaškem, ter znova sprostili javni cestni, železniški in letalski promet med županijami.

Zadnje novice

Sorodne vsebine