15 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Palestinski ekstremisti ne prizanašajo niti otrokom

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Ko se bojevanje v Izraelu in Gazi stopnjuje, število umorjenih otrok strmo narašča. Doslej je bilo ubitih najmanj 700 Izraelcev in 413 Palestincev, med njimi najmanj 78 otrok v Gazi. Število ubitih otrok v Izraelu za zdaj ni potrjeno, medtem ko se nasilje nadaljuje, pa celo uradni viri težko dohajajo število žrtev, ki naj bi z nadaljevanjem vojaških operacij še naraščale. Številne otroke in družine so ekstremisti vzeli za talce, kjer so podvrženi nečloveškemu ravnanju.

V Gazi so zračni napadi z zemljo zrušili domove za otroke in družine, poškodovane pa so tudi najmanj tri šole in ena bolnišnica. Raketa naj bi prizadela tudi medicinski center v Izraelu. Vse šole po Izraelu in Gazi so zaprte, po spletu pa krožijo grozljivi posnetki otrok v kletkah, ki jih je teroristična organizacija Hamas vzela za talce.

Hamas je po poročanju tujih medijev v Gazo odpeljal do 100 izraelskih talcev, vključno z ženskami in otroki, kar močno zaplete vsako izraelsko vojaško operacijo za njihovo osvoboditev. Med fotografijami prestrašenih izraelskih civilistov in vojakov, ki so jih odpeljali, po spletu krožijo tudi grozljivi posnetki otrok in zgodbe družin, ki svojih otrok morda ne bodo nikoli več videle.

Ubijajo pred očmi drugih otrok
Tuji medij Livemint poroča celo o družini, v kateri so pred očmi staršev usmrtili enega od otrok. Video prikazuje travmatizirana otroka, ki sprašujeta, zakaj ima njihov oče okrvavljene roke. Videoposnetek je delila izraelska novinarka India Naftali, ki je poleg videa zapisala: “Izraelsko družino brezsrčno ubijejo pred kamero teroristi Hamasa, potem, ko so jo vzeli za talko. Ena hči je bila neusmiljeno usmrčena, njen brat in sestra pa so ostali v travmatični nejevernosti. To presega bolno dejanje krutosti. Svet mora vedeti in to ustaviti”.

 

“Zakaj imaš kri na rokah, oče?” je vprašal sin in se zlomil. Ob izkazovanju čustev skrajneži kričijo na otroke in zahtevajo poslušnost. “Želel sem, da ostane živa,” je slišati brata med hlipanjem, “ali ni možnosti, da bi se vrnila?” vpraša in pove: “Moja sestra je mrtva,” pravi.  “Ni se zgodilo,” je dejala njena mama, šokirana sredi grozljive situacije, ko je pred kamero stopal oborožen moški. Starša sta otroke mirila in jih prosila naj se uležeta na tla, saj so Hamasovci streljali iz njihove hiše. Pred kamero nato pride moški, vendar je viden le od pasu navzdol, njegovega obraza ni videti. Je pa na rami obešena jurišna pištola, saj je v okvirju očitno nabojnik.

Profil Israel na X, ki redno posodablja število žrtev v Izraelu, je objavil zadnje podatke, in sicer je ranjenih 2382 ljudi, resno poškodovanih je 345, medtem ko jih je 22 v kritičnem stanju. Lažje poškodovanih je več kot 1500 ljudi.

 

Po brutalnem napadu je Hamas za talce vzel na desetine izraelskih civilistov. Družine so opisovale grozo izgube stika z ljubljenimi, ena od Izraelskih mater je za Hindustan Times povedala, da se je s hčerko pogovarjala po telefonu v času, ko so jo ugrabili teroristi Hamasa. Moški po imenu Yoni Asher je za CNN povedal, da je potem, ko je izgubil stik s svojo ženo Doron in obema hčerkama, pozneje videl na videoposnetku, kako so jih naložili v voziček. “Videoposnetek ugrabitve izraelske državljanke prikazuje teroriste #Hamas, ki vzklikajo Allahu Akbar … na 42 sekundah nekdo reče v farsiju: ​​”Kliči!” Zakaj nekdo med Hamasovimi terorističnimi operacijami sredi #Gaze v farsiju kriči “Kliči”?” je posnetek objavila uporabnica X.

 

Izrael je vstopil v tretji dan napada, ki ga je nad civilisti izvedla teroristična skupina Hamas. Zračni napad je vključeval sofisticirane napade z brezpilotnimi letali na položaje IDF, jadralna padala, ki so prodrla na izraelsko ozemlje, in gumijasti čolni, ki so pristali na obalah. Potem ko so palestinski infiltratorji prebili mejno ograjo, so tokovi teroristov v džipih, oboroženih s strojnicami, začeli pobijati civiliste na ulicah in odvažati talce nazaj na območje Gaze.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine