25.3 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Palestinci in Izraelci sklenili prekinitev ognja

Palestinski voditelji na območju Gaze so zgodaj davi pristali na prekinitev ognja z Izraelom, so sporočili palestinski viri. Pri sklenitvi dogovora o prekinitvi sovražnosti, ki je začela veljati ob 4.30 po krajevnem času (ob 3.30 po srednjeevropskem času), je posredoval Egipt, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napetosti med Izraelci in Palestinci so se minuli konec tedna močno zaostrile. V najhujšem nasilju po izraelski ofenzivi na Gazo leta 2014 je bilo na palestinski strani ubitih najmanj 25 ljudi, med katerimi je deset civilistov. Še 160 ljudi je bilo ranjenih. Na izraelski strani so medtem umrli štirje ljudje.

Prekinitev ognja so potrdili predstavniki gibanja Hamas, ki nadzoruje Gazo, in Islamskega džihada, pa tudi predstavnik egiptovskih oblasti. Izrael dogovora tako kot ob podobnih prejšnjih prekinitvah ognja ni komentiral.

So pa izraelske oblasti odpravile vse varnostne ukrepe, ki so jih v bližini območja Gaze uvedle po izbruhu nasilja. Dovolili so odprtje šol in vrtcev, pri čemer so nekateri še vedno zaprti. Poleg tega so znova vzpostavljene tudi avtobusne povezave.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem danes povedal, da so “v zadnjih dveh dneh Hamas in Islamski džihad udarili z veliko silo”. “Zadeli smo 350 ciljev. Prizadeli smo teroristične voditelje in operativce ter uničili teroristične zgradbe,” je poudaril.

“Kampanje še ni konec, zahteva potrpežljivost in bistrost. Pripravljeni smo na nadaljevanje,” je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je na območju po sklenitvi dogovora mirno. Palestinci naj ne bi izstrelili nobene rakete na izraelsko ozemlje, izraelska vojska pa ni izvedla nobenega letalskega napada.

V zvezi z zaostrovanjem napetosti med Izraelom in Palestinci se je oglasil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je izrazil polno podporo judovski državi. “Izrael se znova sooča s poplavo smrtonosnih raketnih napadov terorističnih skupin Hamas in Islamski džihad. 100-odstotno podpiramo Izrael pri obrambi njegovih državljanov,” je na Twitterju zapisal Trump, ki je zažugal prebivalcem Gaze, da jim “ta teroristična dejanja proti Izraelu ne bodo prinesla ničesar razen še več bede”. “Končajte nasilje in si prizadevajte za mir – lahko se zgodi!”

Zadnje novice

Sorodne vsebine