13.6 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Ovseju letos predseduje Slovaška

Slovaška je danes od Italije prevzela enoletno predsedovanje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). V skladu z običajno proceduro je slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak na čelu Ovseja zamenjal dosedanjega predsedujočega Ovseju, italijanskega zunanjega ministra Enza Moavera Milanesija.

“Vodenje Ovseja v letu 2019 ne bo lahka naloga (…). Potrebno bo okrepljeno delo na področju sodelovanja in uresničevanja obvez, potrebnega bo več kompromisa. Potrebujemo več sodelovanja, da lahko odgovorimo na trenutne dogodke,” je v začetku decembra dejal Lajčak. Dodal je, da bo ena od ključnih tem slovaškega predsedovanja Ovseju predvsem kriza v Ukrajini.

Lajčak bo prioritete slovaškega predsedovanje uradno predstavil na Dunaju 10. januarja, je napovedano na spletni strani slovaškega zunanjega ministrstva. Kot so sporočili iz Bratislave, se namerava Slovaška osrediniti na preprečevanje konfliktov in zagotavljanje varne prihodnosti.

“Nismo naivni pri oceni kompleksnosti današnje realnosti. Slovaško predsedovanje Ovseju je ambiciozno, a realistično,” je menil vodja slovaške diplomacije.

Slovenija je Ovseju predsedovala leta 2005.

Zadnje novice

Sorodne vsebine