10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Otok blaženih v Evropi: Avstrijski kancler Sebastian Kurz ob prvi obletnici avstrijske vlade

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes ob prvi obletnici njegove vlade pohvalil njene dosežke in ocenil, da je Avstrija “otok blaženih” sredi globalnega okolja, ki je z Evropo vred poln izzivov. Kurz je med drugim izpostavil, da je njegovi vladi v migracijski politiki uspelo slediti poti reda namesto kaosa.

 

Ob predstavitvi dosežkov vlade, ki jo premierjeva ljudska stranka oblikuje skupaj s svobodnjaki, in napovedi za prihodnje leto, se je Kurz skupaj s vicekanclerjem Heinzom-Christianom Strachejem pohvalil, da jim je uspelo na številnih področjih obrniti trende, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

“Avstrija je otok blaženih,” je na novinarski konferenci na Dunaju dejal Kurz, pri čemer je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP s prstom pokazal na negotovosti glede prihodnosti nemške vlade, trenutnega vala protestov v Franciji, italijanskega javnega dolga in brexita.

Kurz je pohvalil migracijsko politiko svoje vlade, pa tudi Evropske unije, ki ji Avstrija predseduje še do konca leta. “Občutno nam je uspelo zmanjšati število prihodov,” je v zvezi z ostrejšo politiko nadzora meja v uniji povedal avstrijski kancler.

Skupaj s Strachejem sta izrazila zadovoljstvo, da je njuni vladi uspelo predložiti uravnotežen proračun, znižati davke za družine in ljudi z nizkimi prihodki ter se lotiti nadaljnjih reformnih projektov. To po besedah Kurza nikakor ni nekaj samoumevnega, temveč so se odločili, da Avstrijo znova povedejo na vrh. Strache pa je ob tem pohvalil “spoštovanja polno, enakovredno partnerstvo” v vladi.

Vlada na Dunaju namerava v letu 2019 še bolj znižati davke, krepiti digitalizacijo gospodarstva in ustvariti vzdržen model oz. t. i. veliki načrt za oskrbo naraščajočega števila starejših, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo. Za razliko od načrtov za letošnje leto pa agenda Kurzeve vlade za zdaj ne vsebuje protimigracijskih politik.

“Rdeče-belo-rdeč reformni vlak bo v letu 2019 na poti z enakim tempom,” je še poudaril kancler, katerega vlada namerava v začetku januarja predložiti tudi cilje za davčno reformo do leta 2020, do sredine aprila temu ustrezen proračunski okvir, do sredine oktobra pa naj bi bil sklenjen še ustrezen dvoletni proračun. V središču teh načrtov so razbremenitve tistih z majhnimi in srednje visoki prihodki.

Avstrijska desnosredinska ljudska stranka in desničarki svobodnjaki so koalicijsko pogodbo sklenili 15. decembra lani, nova turkizno-modra vlada pa je prisegla tri dni zatem. Obe stranki imata glede na javnomnenjsko raziskavo, objavljeni v nedeljo, po lanskih parlamentarnih volitvah stabilno podporo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine