18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Orkan Michael zahteval najmanj dve smrtni žrtvi

Orkan Michael, ki je v sredo na obalo severozahodne Floride pri mestu Panama City udaril z vetrovi, ki so pihali s hitrostjo 250 kilometrov na uro, nato pa na poti čez Georgio proti Južni in Severni Karolini oslabel v tropsko nevihto, je zahteval najmanj dve smrtni žrtvi.

 

Med pustošenjem na Floridi je orkan zahteval smrt moškega, ko je na njegovo hišo padlo drevo. V Georgii pa je umrla 11-letna deklica, potem ko se je na hišo porušil del garaže, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Orkan se je ob prihodu na Florido hitro pomikal proti severu in do srede zvečer po lokalnem času oslabel v 1. kategorijo s hitrostjo vetrov okoli 145 kilometrov na uro.

Oblasti so opozarjale pred “pošastjo” in čeprav gre za največji orkan, ki je prizadel severni del Floride po dolgem času, vsaj uvodoma ni bilo poročil o nenavadno velikih posledicah. Michael je ruval drevesa, dvigal strehe, rušil električne daljnovode in na Floridi izklopil elektriko 192.000 odjemalcem ter poplavil ceste, ulice in dvorišča, vendar je to za orkane običajno.

Razburil je predvsem zato, ker se je v torek ob vstopu v tople vode Mehiškega zaliva hitro okrepil iz orkana 1. v orkan 4. kategorije in je proti severovzhodu Floride nesel s seboj do štiri metra visoke valove plime. Ukaz za evakuacijo je dobilo 325.000 ljudi na najbolj ogroženih območjih, vendar pa se mu kot kaže večina ni odzvala in je orkan prevetrila doma.

Michael se je do poznega večera v sredo že premaknil iz Floride v Georgio, pot pa ga nese naprej proti Južni in Severni Karolini, ki se še nista posušili od hudih poplav orkana Florence v septembru. Na Floridi so na delu ekipe za iskanje in reševanje, kakor tudi ekipe za popravilo električne napeljave.

Na Floridi, v Alabami in Georgiji je brez elektrike ostalo skupno skoraj 500.000 ljudi.

Skoraj večje neurje pa je bilo politično. Predsednika ZDA Donalda Trumpa so doletele kritike, ker je kljub nevarnemu orkanu izvedel še eno politično zborovanje, ki ga tokrat ni prenašala niti njemu naklonjena televizija Fox News, politični spori med demokrati in republikanci Floride pa so se v okviru kampanje za volitve 6. novembra odvijali naprej.

Prebivalci območij, ki jih je prizadel orkan, so, dokler so imeli elektriko, lahko na televiziji gledali napadalne oglase republikanca Rona DeSantisa, ki se poteguje za guvernerja proti demokratskemu županu Tallahasseeja Andrewa Gilluma, ki je bil zaposlen z izjavami, kaj vse dela za pomoč prizadetim območjem. DeSantis je Gilluma napadal zaradi domnevno prešibkega odgovora na orkan leta 2016.

Politični zavezniki guvernerja Ricka Scotta in demokratskega senatorja Billa Nelsona so prikazovali kritične oglase o enem ali drugem kandidatu za zvezni senat, Scott pa je ob vsakem orkanu v boljšem položaju, ker je guverner in je na televiziji z opozorili, navodili, ukazi in razdeljevanjem pomoči. Na Floridi je sicer doslej v času orkanov vladalo politično premirje.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine