13.6 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Orban se je zahvalil Salviniju: Imam vas za soborca »pri ohranjanju evropske krščanske dediščine in v boju za končanje migracij«!

Madžarski premier Viktor Orban se je vodji italijanske desne domoljubne Lige Matteu Salviniju v četrtek zahvalil za njegova prizadevanja v migracijski politiki in ga označil za soborca, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Zagotavljam vam, da Madžari ne bomo nikoli pozabili, da ste bili prvi zahodnoevropski voditelj, ki je skušal preprečiti dotok nezakonitih migrantov v Evropo čez Sredozemsko morje,« je zapisal madžarski premier v pismu odhajajočemu notranjemu ministru Salviniju, ki ga je povzela madžarska tiskovna agencija MTI.

»Ne glede na prihodnje notranjepolitično dogajanje v Italiji in ne glede na to, da pripadava različnima političnima družinama, vas imam za soborca pri ohranjanju evropske krščanske dediščine in v boju za končanje migracij,« je še zapisal Orban. Ob tem se mu je zahvalil za njegovo delo »ne le za Italijo, temveč tudi za Evropo, vključno z Madžarsko«.

Dosedanji italijanski notranji minister Salvini, ki med drugim vztraja pri politiki zaprtih pristanišč za migrante, mora po vladni krizi v opozicijo, ker sta populistično Gibanje pet zvezd in levosredinska Demokratska stranka (PD) v sredo dosegla dogovor o oblikovanju vlade pod vodstvom dosedanjega premierja Giuseppeja Conteja.

Spomnimo. Vodja italijanske desne Lige Matteo Salvini je včeraj dejal, da je bila bodoča vlada pod vodstvom dosedanjega premierja Giuseppeja Conteja, ki je včeraj dobil mandat za sestavo vlade, »rojena v Bruslju, da bi se znebili trna v peti Salvinija«. Pozval je tudi k velikemu protestu sredi oktobra v Rimu.

»19. oktober bo velik dan italijanskega ponosa,« je Salvini povedal v videu, objavljenem na družbenih omrežjih. 21. in 22. septembra pa bodo pripravili proteste po celi Italiji, na katerih bodo zahtevali »vrnitev demokracije, spoštovanje volitev in pravil«, je napovedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Poudaril je, da gre za »vladico, ki temelji samo na sedežih in je kratkega diha«. »Ne bodo dolgo trajali, se že pripravljamo. Italijanom ne morejo odreči pravice do volitev,« je poudaril
Salvini, ki je doslej vladal z Gibanjem pet zvezd. Conteja je označil za prvega člana Demokratske stranke (PD), poročajo tuje tiskovne agencije. Napovedal je še, da se ne bo predal in da bo ponosno vodil opozicijo. Posvaril je, da bo bodoča vlada gibanja in PD storila krivico Italijanom, če bo spremenila njegovo politiko na področju priseljevanja in varnosti.

Poznavalci ob tem dodajajo, da ima Salvini vse možnosti, da po naslednjih italijanskih volitvah postane predsednik italijanske vlade, saj uživa veliko podporo med ljudmi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine