30.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Orbán: Krščanska svoboda nam je “podeljena, da … vzgajamo otroke kot Homo Christianus”, predane veri, družini, narodu in sočloveku.

Ko je madžarski premier Orban v Budimpešti odprl novo srednjo šolo je dejal, da so šole osrednjega pomena za vrednote, okoli katerih otroci organizirajo svoje življenje, kako so povezani z družino, občutkom za madžarstvo in njihov spol, poroča About Hungary.

 

“Ne moremo se izogniti vprašanju … katere vrednote naj vodijo naše otroke in njihov pristop do njihove družine, njihove narodnosti, celo njihovega spola,” je dejal premier Orbán na prireditvi, ki je potekala v reformirani osnovni šoli in gimnaziji Rózsakerti Demjén István v 22. okrožju. .

Premier Orbán je ob sklicevanju na priznanega reformističnega duhovnika Endreja Gyökössyja dejal, da nam je krščanska svoboda “dana, da … vzgajamo otroke kot Homo Christianus”, predani svoji veri, družini, narodu in sočloveku. Premier je ob slavnostni maši dejal, da se je državno financiranje cerkvenih šol obrestovalo z vidika “izobrazbe in kulture vseh Madžarov ter skrbi za družine, ranljive, starejše, revne in bolne.” Tudi sodelovanje med cerkvijo in državo je pomagalo “zgraditi narod in madžarske skupnosti čez meje,” je dodal Orban.

Madžarski premier je še dejal, da ima sedanja generacija tri naloge: rešiti in obnoviti vse, kar so Madžari ustvarili v zadnjem tisočletju v Karpatski kotlini; rekonstrukcija stoletnih cerkva, šol in skupnih prostorov; in gradnjo novih cerkva in šol na Madžarskem in preko meja.

Sedanja generacija mora skrbno izbrati, “kaj bomo predali naslednji generaciji …, da bomo ohranili tradicijo, ki nas povezuje z Madžari preteklega tisočletja,” je dejal premier Orbán. Po njegovih besedah ​​so šole eno najpomembnejših mest za privzgojo madžarske identitete učencem.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine