21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Orban bo poskrbel, da rdeče zvezde ne bo mogoče najti niti na steklenici piva!

Med najbolj prizadetimi podjetji je znana nizozemska pivovarna Haineken, katere etiketa je »okrašena« z rdečo zvezdo že pet desetletij.

Kot je znano, želi madžarski premier Viktor Orban prepovedati uporabo totalitarne rdeče zvezde. Njegova stranka Fides tako pripravlja zakon, ki bo ustavil njeno uporabo v komercialno uporabo.

Zakon bo določil globo v višini 6,5 milijona EUR ali dve leti zapora za vse, ki si upajo uporabiti rdečo zvezdo. Med najbolj prizadetimi bo znana nizozemska pivovarna Haineken, katere »ugledna etiketa« je z njo okrašena že pet desetletij.

Nekateri strokovnjaki sicer ocenjujejo, da ima prepoved, poleg ideološkega, tudi ekonomsko ozadje. Hainiken je nedavno dobil sodni postopek proti proizvajalcu piva v Romuniji, ki je tam zelo priljubljen med Madžari.

Ugotovljeno je bilo namreč, da so lokalni »Csiki« preveč spominjali na Hainkenovo »Ciuc« pivo, ki jim prevzema tržni delež in so ga zato želeli ohraniti. Po tej teoriji Orbana ne moti samo rdeča zvezda, ampak tudi sam Hainiken.

A poznavalci Orbana pravijo, da je to daleč od resnice, saj Orban kot demokrat samo želi, da je tako kot totalitarni kljukasti križ, prepovedana tudi totalitarna rdeča zvezda.

Zadnje novice

Sorodne vsebine