12.5 C
Ljubljana
petek, 24 maja, 2024

Opec in druge proizvajalke nafte zvišujejo proizvodnjo

Članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) so s še 10 izvoznicami na Dunaju sklenile povečati proizvodnjo črnega zlata za milijon 159-litrskih sodov dnevno, da bi rast cen nafte ohranile pod nadzorom. Številni analitiki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dvomijo v dogovor, trgovci pa so od dunajskega srečanja pričakovali več.

Na dvodnevnem srečanju v avstrijski prestolnici je sodelovalo 15 članic Opeca in skupina 10 drugih izvoznic na čelu z Rusijo, ki proizvodnjo nafte usklajujejo od konca leta 2016.

Opec je že v petek sporočil, da bo proizvodnjo okrepil za okoli 600.000 sodov dnevno, za dodatnih 300.000 sodov več bodo po pričakovanjih proizvedle nečlanice kartela.

“Skupaj smo prišli do sklepa, da je dodatna produkcija milijon sodov na dan v drugi polovici leta nujna,” je danes dejal savdski minister za energijo Kalid Al Falih. Izpostavil je, da se krepijo pritiski različnih kategorij potrošnikov, tako gospodinjstev kot držav in gospodarskih sektorjev, kot je letalstvo, zaradi previsokih cen nafte.

V danes sklenjenem dogovoru sicer ni navedeno, kako bo proizvodnja razdeljena med blokoma.

Mnogi analitiki po poročanju dpa dvomijo v uresničitev dogovora, saj imajo dodatne proste kapacitete za predvideno povečanje proizvodnje le Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Kuvajt in Rusija.

Cene nafte so se po petkovi napovedi Opeca dvignile. Teksaška lahka nafta se je podražila za 3,5 dolarja na 69,28 dolarja, nafta brent pa se je podražila za nekaj več kot dva dolarja na 75,53 dolarja za 159-litrskih sod.

Petkova podražitev je sledila že tako konstantni rasti v zadnjih mesecih, ki sta jo spodbujala izpad proizvodnje v Venezueli in Libiji ter tudi odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa za obnovo sankcij proti Iranu.

Dpa ob tem še poroča, da se je Opecu sicer v petek pridružil še Kongo, s čimer se je število članic kartela povečalo na 15.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine