-0.5 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

OPCW potrdil britanska odkritja glede živčnega strupa v Salisburyju

V Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so potrdili ugotovitve britanskih preiskovalcev glede identitete živčnega strupa, ki je bil uporabljen v napadu na nekdanjega ruskega vohuna in njegovo hčer v Salisburyju 4. marca. Niso pa navedli, za kateri strup naj bi šlo, niti niso navedli, od kje naj bi prišel.

 

Vzorci krvi, ki jih je pregledal OPCW, “potrjujejo ugotovitve Velike Britanije glede identitete toksične kemikalije”, je danes na spletnih straneh objavila organizacija. V odprtem delu poročila so dodali še, da je bila “toksična kemikalija najvišje čistosti”, niso pa natančno specificirali, za katero kemikalijo naj bi šlo.

OPCW v svojem poročilu ne ocenjuje, kdo bi lahko izvedel napad na Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo. V tem napadu je bil poškodovan tudi britanski policist. Čeprav so bile napovedi sprva slabe, pa si je Julija Skripal očitno že dovolj opomogla, da so jo odpustili iz bolnišnice, dobro pa naj bi okreval tudi njen oče.

Več informacij so v OPCW napovedali v polnem poročilu, ki je zaupne narave, bo pa na predlog Velike Britanije na voljo vsem podpisnicam konvencije za prepoved kemičnega orožja (CWC).

Francoska tiskovna agencija AFP je sicer poročala tudi, da naj bi OPCW potrdila tudi ugotovitve britanskih preiskovalcev glede porekla strupa, torej da je prišel iz Rusije, vendar pa to v sporočilu OPCW za javnost, objavljenim na spletni strani, ni navedeno.

Po ocenah britanskih preiskovalcev je bil uporabljen živčni strup novičok, ki so ga razvili v Rusiji v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Britanske oblasti so odgovornost za napad pripisale Moskvi, ki pa vpletenost zavrača.

Zaradi afere je Velika Britanija izgnala 23 ruskih diplomatov, podobno pa se je iz solidarnosti odločilo še več kot 20 držav, med njimi ZDA in večina evropskih članic. Rusija je ukrep vrnila z enako mero.

Zadnje novice

Sorodne vsebine