13.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Olimpijske igre v Parizu ogrožene? Ukradena in odtujena dokumentacija s strogo zaupnimi varnostnimi načrti

Piše: Vančo K. Tegov

Z vlaka na postaji Gare du Nord (Severna postaja) v francoski prestolnici so ukradli torbo z računalnikom in dvema USB-pomnilnikoma s policijskimi varnostnimi načrti za olimpijske igre v Parizu.

Torba bi naj  pripadala inženirju iz pariške mestne hiše, je policija sporočila  v torek zvečer 27. februarja in potrdila poročilo televizije BFM ter dodala, da jo je dal v prtljažni prostor nad svojim sedežem. Ker je njegov vlak zamujal, se je odločil prestopiti na drug vlak in takrat je odkril krajo. Lahkotnost »bivanja« ali kaj drugega? Nikoli se ne ve!?

Inženir je povedal, da njegov službeni računalnik in dva ključka USB vsebujejo zaupne podatke, natančneje načrte občinskega redarstva za varovanje letošnjih poletnih olimpijskih iger.

Regionalna prometna policija preiskuje. Pariška mestna hiša ni bila takoj odzivna in  dosegljiva za komentar za kar so jih prosili iz AFP.

Na igrah, ki bodo od 26. julija do 11. avgusta, bo napotenih dva tisoč občinskih policistov in okoli 35.000 varnostnikov.

Kot opomba, znano nam je, da Pariz že  bil prizorišče obsežnih napadov, kot je bil tisti v Bataclanu leta 2015, ko so islamski skrajneži vdrli v glasbeno dvorano, odprli ogenj ter ubili 130 ljudi.

Ali gre za samo nemarnost ali osmišljeno akcijo za dosego odtujitve in kasnejše zlorabo občutljivih podatkov, zaenkrat ni potrditve ali ovržbe.

Kasneje so predstavniki mesta zapisali, da so začetne preiskave pokazale, da uslužbenec v ukradeni torbi ni imel nobenih informacij o organizaciji ali razporeditvi varnostnih sil med olimpijskimi in para-olimpijskimi igrami. Ali  gre za kupovanje časa in opravljanje preiskave vstran od mikrofonov in beležk, bomo videli.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine