10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Odnos do marakeškega sporazuma je pokazal, da sta Plenković in Milanović na isti strani!

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je očitno levo usmerjen liberalni politik, ki ima veliko skupnega z nekdanjim predsednikom vlade Zoranom Milanovićem. “Ta namreč ni suveren, ampak je globalist. Videli smo že, da si dvojica, kot tudi njuni stranki, medsebojno ploska v parlamentu in se strinja glede Istanbulske konvencije,” je znanemu hrvaškemu novinarju Velimirju Bujancu povedal poslanec Hrasta Hrvoje Zekanović.

 

Zekanović ni ostal dolžen predsedniku vlade in stranke HDZ Plenkoviću za njegovo posmehljivo izjavo glede njegovega marakeškega podviga. “Tako deluje Plenković. Očitno je, da so ga slabo vzgojili, po drugi strani pa se predstavlja kot učena in izobražena oseba. Kar naenkrat vzvišen capin postane občutljiv dečko, vzgojen v zaščitnem mehurčku. Nikakor ne vem, kakšen je pravi obraz Plenkovića. Če on misli, da je moj protest v Marakešu osamljen primer, naj torej razpiše referendum, pa bomo videli, na čigavi strani je hrvaški narod in kaj Hrvati menijo o sporazumu.”

Zekanović je na vprašanje, čemu je odšel v Marakeš, odgovoril, da so razlogi povsem enostavni. Povedal je, da je šel tja povedat tisto, česar v saboru med parlamentarno razpravo ni bilo mogoče izreči. “Povedal sem tisto, kar meni 90 odstotkov naroda. Marakeški sporazum je izjemno sporen in Hrvaška ga ne bi smela sprejeti. Seveda je bilo znano, da bo Božinović naredil tisto, kar je naredil, a sam sem moral javnosti predati sporočilo. Prepričan sem, da če bi se glede marakeškega sporazuma razpisal referendum, bi hrvaški narod temu nasprotoval.”

Po besedah Zekanovića so se pred kongresnim centrom, kjer se je sprejemal sporazum, znašli tudi ljudje, ki so prišli protestirat iz Nemčije in so člani stranke Alternativa za Nemčijo. “Ta stranka se odločno bori proti izvajanju politike Angele Merkel, ki je bila glavna zvezda Marakeša. Nemci so mi pokazali številne posnetke božičnih sejmov iz različnih mest po državi, ki so ograjeni z betonskimi bloki, da se nek samomorilec ne bi zaletel v prostor sejma. Naslednji dan se je dogodila tragedija v obliki terorističnega napada na božični sejem v Strasbourgu, torej to, proti čemur se borimo. Do tega bo na žalost večkrat prišlo,” je pesimističen Zekanović, ki je jasno izrazil sočutje z žrtvami v napadu, ob tem pa poudaril, da to predstavlja še en primer popolnoma neuspešne politike priseljevanja Angele Merkel in Emmanuela Macrona, to pa na Hrvaškem vodi Andrej Plenković.

Foto: YouTube

V Evropi se prej ni dogajalo, da se je streljalo s puško kalašnik, da se je ljudi povozilo s kamioni, ampak do tega prihaja s strani dela migrantske populacije, opozarja Zekanović in nadaljuje: “Ko sem odšel v Marakeš, sem se vprašal, ali bi moral imeti vizum. Potni list za Maroko mora veljati minimalno eno leto. Na meji sem jim moral pokazati potni list, dali so mi žig. Predstavljajte si, kako bi bilo, če bi v Maroko odšel brez potnega lista. Kaj bi z mano naredili? V obratni smeri pa je vse dovoljeno. Medtem ko v njihovi državi vse poteka strogo, številni obračunavajo z našimi policisti, ker želijo preiti mejo brez ustreznih osebnih dokumentov. In potem še nekdo reče, da je to ok? Nekdo, ki nima potnega lista ali vize za vstop v mojo domovino, vanjo preprosto ne more vstopiti! Imamo pravico do obstoja enakih kriterijev. Čemu sploh pakt o kršenju pravil?! Ali meje nimajo več smisla?! Kaj naši policisti delajo na mejah?!”

Zekanović meni, da se z marakeškim sporazumom poleg ostalega želi uvesti cenzura. “S paktom se želi onemogočiti svobodo medijev. Če se piše in govori proti migracijam, bi lahko tak medij ostal brez javnega denarja, predvidevajo pa se tudi druge represivne mere.”

Foto: YouTube

Denar za migrante se vedno najde

“Razmere na Hrvaškem po sprejetju marakeškega sporazuma niso neškodljive,” smatra Zekanović in pojasnjuje: “S sporazumom so predvidene tudi migrantske kvote, torej število ljudi, ki jih bomo morali preskrbeti. Ampak oni niso prišli v Evropo zaradi Hrvaške, ampak zaradi Nemčije in Skandinavije. No, ampak mi jih bomo morali vseeno nekje namestiti, kar pa bo poslabšalo situacijo, tako za nas kot tudi za njih, saj je socialna pomoč v državah, kamor so oni želeli, precej višja kot pri nas. Nedavno sem bil blizu Petrinja, kjer se gradi azilantski kamp, vendar je župan zavrnil dodelitev gradbenega dovoljenja. Po podpisu marakeškega sporazuma bo lahko država izdala dovoljenje, kar pomeni, da bo lahko Petrinja bogata za nov kamp. Sicer tam že stoji 80 objektov, ki lahko sprejmejo 3.000 ljudi, kmalu pa jih bo veliko več. Že kar 4 milijone evrov iz državnega proračuna je bilo namenjenih za ta kamp! Za otroške vrtce ni denarja, za azilni dom pa se ga vedno najde.”

Prav tako je Zekanović komentiral gibanje rumenih jopičev v Franciji kot odgovor na napačno politiko Bruslja in Emmanuela Macrona. “V Franciji demonstrira večinoma avtohtono prebivalstvo, ki živi v predmestjih in vaseh. Gre za milijone ljudi, ki zagovarjajo krščansko tradicijo, so proti visokim cenam goriva, za nižje stroške dela in manjše birokratske ovire. Imamo primer, ko so sto tisoč protestnikom pred kratkim prepovedali vstop v Pariz. Ko se sprehodijo tisti s transparenti proti marakeškemu sporazumu ali višjim cenam goriva, nastopijo tolpe, ki razbijajo in sprožajo požare.” 

Desnica bo imela svojega kandidata na predsedniških volitvah

Prav tako je v oddaji Zekanović komentiral nestrinjanje predsednice Kolinde Grabar – Kitarović in Andreja Plenkovića glede marakeškega sporazuma. “Plenković je nedvomno bližje Milanoviću, saj sta bila v istem gnezdu in na istem ministrstvu. Ob eni izmed priložnosti je Milanović dejal, da je Plenković zgrešil stranko. Na drugi strani je Grabar – Kitarovićeva sprva dejala, da bo odšla v Marakeš, nato pa si je premislila. Nikoli pa ni izrecno dejala, da nasprotuje sporazumu, in tega sporočila na tiskovni konferenci. Podobno je bilo tudi v primeru Istanbulske konvencije in referendumih. Poslušala je predstavnike obeh državljanskih iniciativ, ampak ni dejala, da jih podpira. Ravno zato smo govorili s svojimi koalicijskimi partnerji in verjetno bomo ponudili kandidata desnice na predsedniških volitvah! Kandidata, ki bo bolj jasen od Kolinde Grabar – Kitarović. Predsednica sploh ni jasna in mislim, da si hrvaški narod zasluži možnost glasovanja za enega kandidata, ki bo bolj jasen glede marakeškega sporazuma in glede ostalih svetovnonazorskih vprašanj, kjer sta na eni strani Milanović in Plenković, na drugi strani pa ostali.” 

H. M.

Zadnje novice

Sorodne vsebine