7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Odločni Kurz ima dovolj: Začel je z zapiranjem politiziranih mošej in izganjanjem radikalnih imamov!

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je že odredil zaprtje sedmih džamij, prav tako pa je začel izvajati tudi deportacije radikalnih imamov nazaj v njihove domovine, v primeru, da so ti kršili nedavno sprejeti avstrijski zakon, ki prepoveduje t. i. politični islam. Turčija se je na nove ukrepe Avstrije ostro odzvala, a ta zagotavlja, da so namenjeni le proti politiziranim mošejam, katerih aktivnosti so v nasprotju z avstrijsko ustavo.

“Vzporedne družbe, politični islam in radikalizacija nimajo kaj iskati v naši državi,” je povedal avstrijski kancler Sebastian Kurz po tem, ko so zaprli sedem mošej. Šest mošej izmed sedmih je bilo zaprtih zaradi suma povezav z islamskim ekstremizmom, te so bile obratovane s strani Arabske verske skupnosti, ki bo prav tako morala prenehati z delovanjem, sedma mošeja pa je pripadala turški skrajni nacionalistični skupini Sivi volkovi. Arabska verska skupnost po navedba avstrijske vlade spodbuja promocijo radikalne salafistične šole islama, ki ji med drugim sledita skrajni teroristični organizaciji Islamska država in Al Kaida. Kot še poroča The Telegraph se je to zgodilo po tem, ko so na dan prišle fotografije otrok, celo štiriletnih, ki so se morali oblačiti v turške vojaške uniforme in salutirati – vse pod turško zastavo, ki je visela v mošeji. To se je dogajalo v dunajskem okrožju Favoriten. Dva imama sta že dobila odredbe o deportaciji, še 60 pa jih preiskujejo in lahko pričakujejo deportacijo skupaj s svojimi družinskimi člani, je pojasnil avstrijski notranji minister Herbert Kickl. Med njimi je tudi štirideset članov Zveze turško-islamskih kulturnih zvez, ki je ozko povezana s skupinami blizu turške vlade, ki so prav tako osumljene sodelovanja s skupino Sivi volkovi.

Ukrepi so usmerjeni le proti politiziranim mošejam, katerih aktivnosti so v nasprotju z avstrijsko ustavo
Tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je povedal, da “avstrijska odločitev o zaprtju sedmih mošej in izgonu  imamov odseva islamofoben, rasističen in diskriminatoren val v tej državi.” Po njegovih besedah naj bi bil to še en poskus, kako škodovati muslimanskemu prebivalstvu z namenom pridobivanja cenenih političnih točk. Avstrija se je na to odzvala s pojasnilom, da ne cilja muslimanov na splošno, pač pa so ukrepi usmerjeni proti politiziranim mošejam, katerih aktivnosti niso v skladu z avstrijsko ustavo, prav tako pa po besedah avstrijskega kulturnega ministra Gernota Blümla načeloma ni kontradiktorno, da je nekdo obenem predan musliman in ponosen Avstrijec. Koalicija pod vodstvom kanclerja Kurza, ki jo poleg ÖVP sestavlja še FPÖ, se sicer zaradi svojih ukrepov često sooča z očitki, da izvaja populistične antimuslimanske ukrepe.

J. Ž./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine