18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Odločitev o izročitvi Todorića prestavljena na oktober

Sodišče v Londonu je prestavilo današnjo obravnavo glede izročitve nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokor Ivice Todorića Hrvaški na 15. oktober. Sodnik je Todorićevim odvetnikom odobril dodaten čas za pripravo obrambe. Med Todorićevimi odvetniki je bila tudi bivša soproga nekdanjega britanskega premierja Cherie Blair.

Todorić je na današnjo obravnavo na westminstrskem sodišču prispel v družbi Blairove, ki je nova članica njegove britanske odvetniške ekipe. Stališča Todorićeve obrambe je danes predstavil uspešen britanski odvetnik James Hines, ki je zahteval dodaten čas za pripravo obrambe, ker je zadevo prevzel pred 48 urami, je poročalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.

Sodnik je zahtevi ugodil, a je Todorićevi obrambi naložil, naj priskrbi nove dokaze za svoje trditve o političnem pregonu nekoč najmočnejšega hrvaškega podjetnika.

Po današnji polurni obravnavi je Todorić pred novinarji izjavil, da je sodišče odločilo pravilno. Kot je izjavil, “so dobili čas, da bi se dobro pripravili, da bi prišli do resnice, za katero se borijo.” Povedal je, da “gre za zmago vseh, ki se na Hrvaškem borijo proti korupciji”. Na novinarska vprašanja ni odgovarjal.

Blairova je pojasnila, da so dobili dodaten čas, da bi na sodišču predstavili vse okoliščine, povezane s primerom Todorić na Hrvaškem.

Tako bo sodišče sredi prihodnjega meseca odločalo o pravnomočnosti aprilske odločitve westminstrskega sodišča, da ni ovir za Todoričevo izročitev Hrvaški. Todorić bo takrat poskusil dobiti pravico do pritožbe na prvostopenjsko odločitev, potem ko je britansko sodišče julija že zavrnilo to možnost.

Todorića so prijeli v Londonu v začetku novembra lani po izbruhu afere Agrokor. Nekoč najbogatejšega Hrvata in več njegovih bivših sodelavcev v Zagrebu sumijo finančnih malverzacij, ki naj bi Agrokor pripeljale na rob propada.

Zadnje novice

Sorodne vsebine