17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Juncker priznal, da je tveganje brexita brez dogovora še vedno zelo realno

Tveganje brexita brez dogovora je še vedno zelo realno, je danes v Evropskem parlamentu opozoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je poslancem predstavil pogovore z britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Vendar bo to izbira Združenega kraljestva, zagotovo pa ne izbira in odločitev EU, je opozoril.

 

Dogovor med EU in Združenim kraljestvom je po njegovem prepričanju še vedno mogoč, vendar “potrebujemo predloge, da se izognemo trdi meji na irskem otoku”. “Nisem prepričan, da nam bo uspelo. Ni ostalo veliko časa, a prepričan sem, da moramo poskusiti,” je dejal.

Kot je poudaril, je Johnsonu v ponedeljek dejal, da ni čustveno vezan na irsko varovalo, mu je pa dal jasno vedeti, da je zavezan ciljem tega varovala.

Johnson želi irsko varovalo, ki bi preprečilo trdo mejo na irskem otoku, odstraniti iz ločitvenega sporazuma in trdi, da si prizadeva za alternativne rešitve, vendar predlogov doslej ni podal, EU pa trenutno ne vidi druge možnosti za preprečitev trde meje na irskem otoku in ohranitev velikonočnega mirovnega sporazuma.

Juncker, ki se je v ponedeljek z glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem sešel z Johnsonom, je britanskega premiera pozval, naj predstavi operativne predloge o alternativnih možnostih za t.i backstop. Dokler jih ne predstavi, ne bo mogoče reči, da je dosežen določen napredek, je danes dejal evropskim poslancem.

Zagotovil je tudi, da “od jutra do večera delamo na tem”, da bi našli tehnične in politične rešitve za nastalo situacijo.

EU je v zadnjih letih po njegovem prepričanju pokazala veliko enotnost v pogajanjih o brexitu, veliko solidarnost s članicami, ki jih bo brexit najbolj prizadel. “Enotnost je naš najdragocenejši vir in naše največje bogastvo, ta enotnost pa me bo vodila v naslednjih tednih,” je dejal Juncker.

Posledice brexita niso teoretične, so človeške, socialne, politične, finančne, ekonomske in pravne, je v Strasbourgu opozoril Barnier. Izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora teh vprašanj ne bo rešil, zato bomo pogajanja nadaljevali, je dejal. EU ne želi fizične meje na irskem otoku, zaščititi želi velikonočni sporazum v vseh njegovih razsežnostih ter ohraniti celovitost notranjega trga, je Barnier povzel glavne cilje irskega varovala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine