23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Odgovornost za napad na iransko vojaško parado prevzela Islamska država

Odgovornost za današnji napad na vojaško parado na jugozahodu Irana, v katerem je bilo ubitih najmanj 29 ljudi, je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). Trije napadalci so bili med napadom ubiti, četrtega pa so aretirali, a je pozneje podlegel poškodbam. Iranski zunanji minister je krivdo pred tem pripisal ameriškim zaveznikom v regiji.

“Borci Islamske države so napadli zborovanje iranskih sil v mestu Ahvaz na jugu Irana,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila propagandna agencija IS Amaq.

Iranski državni mediji so sprva poročali o 24 smrtnih žrtvah, po najnovejših podatkih je število naraslo na 29. Število bi se lahko še povečalo, saj je med okoli 50 ranjenimi več oseb v kritičnem stanju.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je pred objavo agencije Amaq na Twitterju zapisal, da so Ahvaz “napadli teroristi, ki jih je rekrutiral, izuril, oborožil in plačal tuji režim”. Dodal je še, da Iran odgovornost za tovrstne napade pripisuje “regionalnim sponzorjem terorizma in njihovim ameriškim gospodarjem”.

Na napad se je odzval tudi iranski predsednik Hasan Rohani, ki je napovedal “silovit odziv”. Zarif pa je zagotovil, da se bo Iran “hitro in odločno” odzval z namenom zaščititi iranska življenja.

Do smrtonosnega strelskega napada je prišlo v mestu Ahvaz v provinci Khuzestan na meji z Irakom, ki ima veliko arabsko skupnost in je v preteklosti že bila prizorišče separatističnega nasilja, za katerega je Iran odgovornost pripisal regionalnim rivalom.

Napadalci so zjutraj napadli vojaško parado, s katero so obeleževali obletnico začetka osemletne vojne med Iranom in Irakom leta 1980. Več medijev je poročalo, da so bili napadalci oblečeni v iranske vojaške uniforme.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine