11.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Od aretacije finančne direktorice Huaweija na Kitajskem aretirali 13 Kanadčanov

Od aretacije glavne finančne direktorice kitajskega podjetja Huawei Meng Wanzhou 1. decembra v Kanadi so na Kitajskem aretirali 13 Kanadčanov, osem so jih kasneje izpustili, so sporočili iz Ottawe. ZDA so po aretacijah izdale opozorilo ameriškim državljanom na Kitajskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik kanadskega ministrstva za zunanje zadeve Guillaume Berube je za AFP potrdil pridržanja Kanadčanov in dodal, da v številkah ni vštet Hongkong.

Med drugim so 10. decembra zaradi domnevnih aktivnosti, ki ogrožajo nacionalno varnost, na Kitajskem pridržali nekdanjega diplomata Michaela Kovriga in svetovalca Michaela Spavorja, ki sta člana think-thanka Mednarodna krizna skupina.

Nekateri ocenjujejo, da sta bili njuni aretaciji povračilni ukrep zaradi aretacije Mengove, ki ji grozi izročitev ZDA. Washington jo obtožuje laganja ameriškim bankam, ko jim je zagotavljala, da podjetje iz Hongkonga SkyCom, ki je sodelovalo z iranskim mobilnim operaterjem, ni povezano s Huaweijem. Finančno direktorico so kasneje po plačilu varščine izpustili iz pripora, a ne sme zapustiti države.

Ameriško zunanje ministrstvo pa je medtem izdalo opozorilo za svoje državljane na Kitajskem, da morajo biti previdni, vendar potovanj ni odsvetovalo.

Američanom domnevno grozijo samovoljne poteze kitajskih oblasti, ko jim na primer prepovejo izhod iz države. Pogosto državljani opazijo prepoved, ko so ravno pri tem, da bi odšli iz države in ni metode, da bi se izvedelo, koliko časa bo v veljavi. Ameriške državljane, ki ne smejo zapustiti države, so v preteklosti nadlegovali in jim grozili, še piše v opozorilu.

Državni sekretar Mike Pompeo je pojasnil, da so želeli z opozorilom le sporočiti, da ta grožnja obstaja.

V okviru zmanjšanja napetosti med Pekingom in Washingtonom pa so pri kitajskem ministrstvu za trgovanje potrdili srečanje med velesilama. Nov krog trgovinskih pogovorov bo tako potekal 7. in 8. januarja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine