11.4 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Oče treh deklic s hčerkami pobegnil s Švedske na Poljsko, ker mu je država odvzela otroke in jih dodelila libanonski priseljenski družini v rejništvo

Poljski mediji poročajo, da so poljski mejni policisti ugotovili, da tri deklice, ki so v državo prišle skupaj z očetom, na Švedskem veljajo za pogrešane. Kmalu se je izkazalo, da se je njihov oče Denis Lisov odločil, da jih odpelje s Švedske, ko je ugotovil, da so bile njegove hčerke dodeljene muslimansko-migrantski rejniški družini, on pa ima lahko stik z njimi le 6 ur na teden. 

Poljsko sodišče je po poročanju Polsatnewsa odločilo, da lahko hčerke ostanejo z očetom. Okrožno sodišče v Varšavi je moškemu ob tem naložilo, da ne sme zapustiti Poljske, dokler ne bo urejen status begunca.

Sodnica Żaneta Seliga-Kaczmarek se je po pogovoru z deklicami odločila, da bo skrbništvo dodelila očetu, saj je to v najboljšem interesu mladoletnic. “Videti je mogoče, da so hčerke močno povezane z očetom. Med pogovorom so mi deklice povedale, da imajo rade očeta in na vsak način želijo živeti z njim.”

Lisov je povedal, da je bil izven mesta, ko je prejel sporočilo, da so mu bili otroci odvzeti, nato pa je izvedel, da je otroke dala v rejništvo njihova mama, ki je zbolela za shizofrenijo, in jih dodelila libanonski priseljenski družini v rejništvo. “Socialna služba mi ni želela povedati, kje točno se nahajajo hčerke.”

Deklice se počutijo bolje
Manjši deklici se dodelitve migrantski družini nista tako intenzivno zavedali kot najstarejša hčerka, ki je povedala, da se je zelo težko privadila življenju v novi družini. Povedala je, da so težave nastopile, ko je zbolela ali je imela kakšne druge težave, saj je težko vse skupaj pojasnila staršem. Težko pa se je tudi privadila disciplini. Deklice je še posebej žalostilo, ker so lahko očeta videle le šest ur na teden. Vsakič, ko je oče moral oditi, so močno jokale. Sedaj se počutijo precej bolje, saj so končno skupaj z očetom.

H. M./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine